Ruben Tromp0183 21 66 52tromp@arkel-stad.nlwww.arkel-stad.nl
Ruben Tromp0183 21 66 52tromp@arkel-stad.nlwww.arkel-stad.nl Ministerie van Beeld
De Notaris

Familiebank: lenen aan kinderen

21 april 2022 om 15:43 Zakelijk

GORINCHEM Wie een huis gaat kopen, is niet alleen afhankelijk van een bank of andere hypotheekverstrekker voor de financiering. De zogenaamde ‘familiebank’ is namelijk ook een optie: ouders kunnen geld lenen aan een kind voor de aankoop van een woning. ArkelStad notarissen in Gorinchem kan hier advies over geven.


De familiebank wordt ook wel familiehypotheek genoemd. Het is net als een reguliere hypotheek, maar als je hiervoor kiest, dan leen je geen geld van de bank, maar juist bij je eigen familie. Ouders, opa’s of oma’s, ooms of tantes: het maakt niet uit bij welk familielid je geld leent. Bij een familiebank is het onderpand van de lening de woning zelf. De voorwaarden - de te betalen rente, de looptijd en de wijze van aflossing - van de hypothecaire lening kunnen zelf worden bepaald. De fiscale gevolgen hangen af van die voorwaarden. Het bedrag maakt ook niet uit, omdat je niet gebonden bent aan de regels van een bank of andere hypotheekverstrekker. Een bezoek aan de notaris is wel verstandig wanneer je wil kiezen voor de familiebank, want de zaken rondom dit initiatief moeten goed vastgelegd worden om problemen - al dan niet in de familiesfeer - te voorkomen.

VOORWAARDEN ArkelStad notarissen legt haar cliënten bijvoorbeeld uit dat je goed duidelijk moet maken dat het bedrag bedoeld is voor het kopen van een huis en dat er een rente afgesproken moet worden die marktconform is. Dit is belangrijk omdat de lening anders als een gift kan worden gezien. Tevens hangt van de voorwaarden af of de rente die verschuldigd is over de lening aftrekbaar is bij de inkomstenbelasting van het kind. Een familiebank kan allerlei voordelen opleveren. Zo hoef je niet naar de bank toe om geld voor de aankoop van een huis te lenen, dat scheelt alleen al veel rompslomp en tijd. De familieleden die lenen kunnen op deze manier iets goeds kunnen doen met hun vermogen en nog wel voor hun eigen kind ook. Zeker voor starters op de woningmarkt is de familiebank ook een mooie uitkomst.


HYPOTHEEKRECHT Het vestigen van een hypotheekrecht is een belangrijke factor die onder de aandacht moet worden gebracht. Als ouders geld lenen aan hun kinderen, kunnen ze - net als een gewone bank - een hypotheekrecht krijgen op de woning van het kind. De woning kan dan niet zomaar verkocht worden zonder dat de lening door het kind wordt afgelost. Verder zal ArkelStad notarissen haar cliënten informeren over de fiscale aspecten van de familiebank en de gevolgen bij bijvoorbeeld overlijden of echtscheiding. Aangezien er bij de constructie geen begeleiding is van een tussenpersoon of bank begeleidt ArkelStad notarissen graag de familie bij het proces om te komen tot goede afspraken en het vestigen van het hypotheekrecht, waarbij tevens rekening gehouden wordt met de positie van bijvoorbeeld andere kinderen binnen het gezin. Kijk op www.arkel-stad.nl voor meer informatie over het Gorcumse notariskantoor.

www.arkel-stad.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie