Column De Boekenkist

De start van het najaar

6 september 2022 om 15:41 Zakelijk

De zomerfeesten zijn geweest, de kinderen gaan weer naar school. En in de winkel maken we ons op voor het najaar. De kalenders en agenda’s komen weer binnen. Er komen veel nieuwe titels aan en de eerste activiteiten worden weer gepland. Volgende maand begint de kinderboekenweek. Thema dit jaar is Gi-ga-groen. De hele week staan dan de kinderboeken centraal over milieu en natuur. Hier kijk ik erg naar uit.
Maar de eerste activiteit is vrijdag 16 september. ’s Avonds presenteert Gerard Poptie zijn boek over Dokter Biegel.

Salomon Biegel kwam eind 19de eeuw in Gorinchem wonen en raakte al snel verweven met het Gorinchemse sociale leven. Omdat Biegel zo betrokken was bij vrijwel alles wat de stad aanging, krijg je als lezer een goed beeld over hoe het er ruim honderd jaar geleden aan toeging in de stad. Waar maakten de inwoners zich druk om en welke uitdagingen moesten er overwonnen worden?
Biegel was huiarts en geneesheer in het Ziekengasthuis. Ook was hij lid en later voorzittend meester van de Vrijmetselaarsloge in de Molenstraat. Vanaf 1907 komt Biegel in de gemeenteraad. Als bestuurder wordt hij gewaardeerd en is hij verantwoordelijk bij een aantal gemeentelijke bedrijven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog moet hij in verband met zijn Joodse achtergrond al zijn functies neerleggen. Hij is diep teleurgesteld dat hij niets meer voor de stad mag betekenen en in november 1941 overlijdt hij.

Het boek zal worden gepresenteerd in de Boekenkist. We starten de avond om 19:00 uur en zijn op tijd klaar om door te kunnen gaan naar het Lingehavenconcert. Tijdens de boekpresentatie zal het boek te koop zijn en vanaf zaterdagochtend ligt het in de winkel.

Ik hoop u snel te zien in de boekhandel.

Groeten Dieter

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie