De 3D schildering op de hoek Hoogstraat-Kortendijk
De 3D schildering op de hoek Hoogstraat-Kortendijk Hannie Visser-Kieboom

Tien muurschilderingen geven de Gorinchemse binnenstad meer kleur

3 februari 2023 om 08:43 Zakelijk

GORINCHEM Gorinchem krijgt tien muurschilderingen in de binnenstad. Soms gaat het om stegen, maar ook andere plekken in de binnenstad worden opgevrolijkt. Kunstenaar Janis de Man schildert de 3D tekeningen, de anderen worden door lokale kunstenaars geschilderd. Mooiste voorbeeld dat donderdagavond aan de gemeenteraad werd gepresenteerd is de boekenplank op de hoek van de Kortendijk en de Hoogstraat.

De muurschilderingen en het oppimpen van de stegen is onderdeel van het plan Warenhuis Binnenstad van Hartje Gorkum. Naast de stegen bestaat het plan Warenhuis Binnenstad uit een website waar zowel de belangen van de retail als van horeca prominent worden gepresenteerd, de website wordt ondersteund. Ook de fysieke aankleding van de binnenstad wordt aangepakt en de verwijzingsborden worden vernieuwd. Op bijzondere locaties wordt een bordje met QR code geplaatst met verwijzing naar informatie over de plek en de ambachten die daar ooit werden uitgeoefend. Dit wordt samen met de Historische Verenging Oud Gorcum en het stadsarchief uitgevoerd. 

STAPPEN EN SHOPPEN Via social media wordt een marketingstrategie en communicatieplan ontwikkeld met een eigen huisstijl. De website van Mooi Gorinchem biedt volgens Hartje Gorkum wel veel toeristische informatie, maar mist aandacht voor retail en horeca. Hartje Gorkum heeft een voorkeur voor een eigen website met veel product informatie, maar een gezamenlijke website met Mooi Gorinchem is ook een optie. Als voorbeeld wordt de cityapp stappenenshoppen.nl genoemd, zoals deze in Breda, maar ook voor zestien andere steden is ontwikkeld. 

VERKLEINING WINKELGEBIED Naast de plannen voor Warenhuis Binnenstad wordt het winkelgebied ook aantrekkelijker gemaakt door transformatie, verkleining en herontwikkeling. De gemeente stelde daar eerder 400.000 euro voor beschikbaar. Van dit subsidiebedrag is 274.699 euro aangevraagd tot januari 2023 voor in totaal 27 aanvragen. Het gaat daarbij om twee verhuissubsidies, vijf transformatiesubsidies, vijf planvormingssubsidies en vijftien gevelsubsidies. Voorbeelden van gevelsubsidie zijn onder andere de winkelpui van de HEMA en de gevel van de eerste verdieping van Bristol. Alle plannen moeten leiden tot een kwaliteitsverbetering en een meer aantrekkelijke binnenstaden zijn onderdeel van de uitvoeringsplan Mooiste Vestingstad. 

MOOISTE VESTINGSTAD De ondernemers in de binnenstad vormen samen een BIZ (BedrijvenInvesteringsZone) die naast Warenhuis Binnenstad ook zorgt voor de feestverlichting in de stad en evenementen organiseert ,,Gezamenlijk denken we een aantrekkelijke binnenstad te behouden waar het goed verblijven is voor bewoners van Gorinchem en omgeving, bezoekers en toeristen! Over 5 jaar weer de allermooiste vestingstad van Nederland? Wat ons betreft wel!”, zo schrijft Hartje Gorkum in haar presentatie aan de raad. 

Op tien plekken worden muurschilderingen aan gebracht
De nieuwe muurschildering in de Tinnegieterssteeg
Bestaande muurschildering in de Tinnegieterssteeg
Muurschildering in de Knipsteeg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie