Andrea de Jager.
Andrea de Jager. Eline Lohman

Andrea de Jager van De Jager NalatenschapsAfwikkeling in Gorinchem: ‘Orde scheppen is heel belangrijk’

19 mei 2023 om 10:02 Zakelijk

GORINCHEM Andrea de Jager van De Jager NalatenschapsAfwikkeling in Gorinchem is een spin in het web voor alles dat geregeld moet worden bij een overlijden. Voor iedereen. Zo ook voor twee volwassen jongens die ineens wees werden en te maken kregen met allerlei papieren rompslomp en meer. Andrea hielp deze jongens.

Een stukje rust brengen voor of na een overlijden: dat wil Andrea de Jager en daarom doet zij met haar bedrijf aan praktisch ontzorgen. Dat dit heel belangrijk is, merkte Andrea toen zij in contact kwam met twee jonge jongens die er ineens alleen voor kwamen te staan. Het praktijkvoorbeeld doet haar zichtbaar wat en dat is niet zo verwonderlijk, want er was veel verdriet. 


PA PLOTSELING OVERLEDEN

,,Zeven jaar geleden hebben deze jongens hun moeder verloren en kortgeleden overleed plotseling hun vader. Deze jongens woonden nog thuis en werden ineens wees. Er kwam van alles op ze af: wat te doen met zaken als gas, water, verzekeringen en niet te vergeten de hypotheek? En is er een levensverzekering? Hun vader regelde deze praktische zaken altijd.”

RUST TERUGBRENGEN

Andrea begeleidde de jongens en bracht een stuk rust terug bij het duo. ,,In het begin was er totale paniek. Ook omdat er geen inkomen van hun vader meer was. Ik stelde de jongens bijvoorbeeld de vraag of ze in het huis wilden blijven wonen. Dat wilden ze uiteraard graag, want het was een veilig thuis. Ze kwamen niet door de post heen, dus heb ik ze daarbij geholpen. Verder heb ik uitgelegd wat er allemaal aan kosten waren en zijn we samen door de bankafschriften gegaan. Ook heb ik geadviseerd over wat je het beste in welke volgorde kunt regelen. Zo zijn we eerst naar de notaris gegaan voor een verklaring van erfrecht. Dit is een document/akte waarmee de jongens konden aantonen dat zij de enige erfgenamen waren en dus de nalatenschap mochten afwikkelen en alles te regelen wat daarvoor nodig was. Met name een bank vraagt hier vaak naar om te controleren wie er over de bankrekeningen mag beschikken na een overlijden. Daarna kwam de administratie. Wat kun je opzeggen en op welke naam moet wat komen te staan? Handvaten bieden: dat is wat ik voor deze jongens kon doen. Op het eind – zoals vaak – kwamen de fiscale zaken.”


OVERZICHT HOUDEN

De algemene controle was in handen van Andrea, die als een soort paraplu boven haar klanten hangt om het overzicht te houden; zo ook bij deze jongens. ,,Sommige dingen deden zij zelf en bij bepaalde zaken heb ik begeleiding geboden. Nu kunnen ze in alle rust bedenken hoe ze nu verder gaan. Het scheppen van orde is heel belangrijk geweest voor deze jongens. Dit hoort niet alleen bij oud zijn, illustreert dit praktijkvoorbeeld – er kan altijd wat gebeuren en dan is het wel zo fijn als praktische zaken rondom een nalatenschap of boedelafwikkeling geregeld zijn. Al voor een overlijden kan ik van nut zijn.”


OOK RUIMTE VOOR EMOTIE

Andrea merkt dat veel mensen niet weten dat ‘iemand zoals zij’ bestaat: een jonger iemand die praktische zaken in goede banen kan leiden, vertelt zij. ,,Het voelt voor mensen goed en opgeruimd om hun verhaal te doen. Er is ruimte voor emotie en ze kunnen precies aangeven hoe ze zaken geregeld willen hebben. Zo hoef je anderen na je overlijden niet te belasten met rompslomp en je nabestaanden kunnen dan eerder door met de verwerking. Ik wil vooral heel laagdrempelig zijn voor mensen.”


CONTACT OPNEMEN

Heeft u het goed geregeld van tevoren? Neem voor advies hierover dan contact op met Andrea de Jager van De Jager NalatenschapsAfwikkeling in Gorinchem, via het e-mailadres info@djna.nl.

advertentie
advertentie