Van de zoekgebieden voor wind blijft alleen Avelingen-Oost over
Van de zoekgebieden voor wind blijft alleen Avelingen-Oost over Pellikaan Vastgoed

Zoekgebied windmolens langs A15-Oost geschrapt

18 juli 2021 om 11:13 Natuur en milieu Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM  De gemeente schrapt de verkenning voor windenergie in zoekgebied A15-Oost. In april nam de raad in meerderheid de motie ‘Windmolen-vrij Dichtbij’ aan, daarin is opgenomen dat de windmolens niet binnen een straal van 500 meter nabij woongebieden mogen worden gebouwd. Nu resteert alleen nog het windzoekgebied Avelingen in de RES 1.0.

Het college heeft gekeken naar de impact van de motie op beide door de raad vastgestelde zoekgebieden voor windenenergie. Kort samengevat betekent dit dat verkenning van zoekgebied A15-Oost vervalt. Verder vindt het college, net als de raad, dat er zorgvuldig moet worden gekeken naar mogelijke gezondheidseffecten, via onderzoeken zoals die van het RIVM. En dat een gedegen milieueffectrapportage (m.e.r.) een voorwaarde is binnen de verkenning.

RIJKSGRONDEN Komende zomer wordt de uitvoeringsagenda van de Regionale Energiestrategie 1.0 (RES) Alblasserwaard verder uitgewerkt. Met de provincie wordt gesproken over de provinciale moties en toezeggingen en wat deze betekenen voor de RES-regio Alblasserwaard. Ook wordt vanuit de landelijke pilot Hernieuwbare Energie op Rijksgronden verkend wat de (on)mogelijkheden voor windenergie bij Avelingen zijn en worden de eerder geuite zorgen en aandachtspunten door inwoners en ondernemers meegenomen.

CO2-UITSTOOT Op 13 april heeft de gemeenteraad gelijktijdig met de gemeenteraad van Molenlanden de Regionale Energiestrategie RES 1.0 Alblasserwaard vastgesteld. Deze strategie gaat over hoe Gorinchem en Molenlanden een energieneutrale regio willen worden. In de RES Alblasserwaard 1.0 staat de ambitie om in 2030 in de regio 20% energie te besparen en 35% duurzame elektriciteit op te wekken door middel van zon en wind (0,32 TWh). Daarnaast laat de RES 1.0 zien hoe de regionale warmtestructuur is en hoe wordt ingezet op innovatieve technieken. Zo moet de CO2-uitstoot en daarmee de opwarming van de aarde worden beperkt.

advertentie
advertentie