Vuurwerk tijdens de laatste jaarwisseling in Gorinchem
Vuurwerk tijdens de laatste jaarwisseling in Gorinchem Willem Vernooy

Minder schade door vuurwerk bij jaarwisseling in Gorinchem

27 maart 2023 om 14:14 Evenementen

GORINCHEM Tijdens de jaarwisseling zijn in Gorinchem afvalbakken en twee picknickbanken onherstelbaar beschadigd. De rekening daarvoor bedraagt 18.000 euro, dat is vierduizend euro minder dan de schade bij de vorige jaarwisseling. Mogelijk wordt de schade voor de gemeente nog minder, omdat de dader van de vernieling van één picknickbank in beeld is. De meeste schade ontstond in Gorinchem-Oost.

In de evaluatie spreekt de gemeente van een relatief rustige jaarwisseling, De brandweer rukte wel uit voor kleine brandjes, maar er waren geen grote branden of andere incidenten. Bij het afsteken van vuurwerk zijn geen extra gewonden gevallen. Tijdens de jaarwisseling werden twee vuurwerkvrije zones in de stad aangewezen. De ene werd gevormd door het Beatrixziekenhuis, het Gasthuis en het G. van Andelpark inclusief het natuurcentrum. De tweede vuurwerkvrijzone was bij het dierenasiel aan de Haarweg inclusief het scholengebied tussen De Grote Haarsekade, Haarweg, Mollenburgseweg en Valkeniersweg. Voor de pilot vrijwillige vuurwerkvrije zones was geen draagvlak bij de inwoners. 

Overlast gehalveerd

Meldingen van vuurwerkoverlast zijn bij de laatste jaarwisseling gehalveerd, in de evaluatie van de gemeente wordt als oorzaak het verschil met vorige jaarwisseling genoemd, toen landelijk een vuurwerkverbod was afgekondigd. De laatste jaarwisseling mocht weer consumentenvuurwerk worden afgestoken. ,,Dit heeft vermoedelijk invloed gehad op de beleving van overlast en bereidheid om vuurwerkoverlast te melden”, zo schrijft de gemeente in haar evaluatie.  Het melden via de fixi app maakt inzichtelijk waar de meeste overlast door vuurwerk wordt ervaren, toch blijft het lastig om vuurwerkoverlast terug te dringen, handhaving lukt alleen als bij het op heterdaad betrappen van het afsteken van vuurwerk. 

Vuurwerkvrije zones

Voor de komende jaarwisseling wil de gemeente de vuurwerkvrije zones handhaven omdat ze overlast, schade en gevaar voorkomen. De reeds aangewezen vuurwerkvrije zones zijn door de direct betrokkenen als zeer positief ervaren, zo blijkt uit de evaluatie. De pilot voor vrijwillige vuurwerkvrije zones wordt voor de komende jaarwisseling geschrapt, omdat daar geen draagvlak voor bleek te zijn onder de bewoners. Mochten komend jaar wel initiatieven vanuit de bewoners of ondernemers komen, dan wil de gemeente daar wel serieus naar kijken. Verder wil de gemeente vasthouden aan samenwerking met het jongerenwerk, zo werd het activiteitenprogramma op 31 december goed bezocht.  

advertentie
advertentie