Afbeelding
Photo by Kanchanara on Unsplash

Prijsschommelingen en het gebruik van Bitcoin

21 april 2022 om 15:05 Partnercontent

Het gebruik van Bitcoin is de afgelopen jaren sterk toegenomen, ondanks de bezorgdheid over de volatiliteit. Ontdek het verband tussen de prijsschommelingen van Bitcoin en het gebruik. 

Bitcoin is een zeer volatiel actief met enorme en snelle prijsschommelingen, net als andere cryptovaluta. In 2018 daalde de prijs van Bitcoin met bijna 65% punten. De munt veerde echter snel weer op en bereikte begin 2021 een recordhoogte van bijna $60.000 per munt. In december 2021 eindigde Bitcoin met een daling van 19% in zijn prijsindex. 

Deze statistieken wijzen op de aanzienlijke prijsschommelingen van Bitcoin. Ondertussen is de adoptie van Bitcoin door institutionele beleggers, aandelenhandelaren, handelaren en consumenten in de loop der jaren gestaag toegenomen. Dat wijst op een toenemend gebruik en een toenemende dominantie op de financiële markten. Hoe verhouden de prijsbewegingen en het gebruik van Bitcoin zich tot elkaar? 

In het volgende artikel wordt de relatie tussen de prijsschommelingen van Bitcoin en het gebruik onderzocht. 

Hoe Bitcoin-prijzen fluctueren

In elke markteconomie zijn vraag en aanbod de belangrijkste factoren die de waarde van een grondstof bepalen. Prijzen hebben de neiging omhoog te gaan wanneer de vraag groter is dan het aanbod. Anderzijds drijft een groot aanbod en een geringe vraag de prijzen omlaag. Ook de koers van Bitcoin volgt een soortgelijke trend. 

Ook de koers van Bitcoin volgt een soortgelijke trend. Het heeft de laatste jaren echter ook door andere factoren aanzienlijk aan waarde ingeboet. Het heeft de laatste jaren echter ook door andere factoren aanzienlijk aan waarde ingeboet. 

Nieuws en ontwikkelingen die de cryptosector bekritiseren en bezoedelen, drijven de markten meestal in paniek. Ze leiden tot een snelle uitverkoop omdat beleggers zich haasten om hun posities in belangrijke activa zoals Bitcoin te verlaten. Dat vergroot het aanbod van Bitcoin en vermindert de vraag, waardoor de prijzen kelderen. Positief nieuws en positieve ontwikkelingen inspireren beleggers dan ook om geld te zetten op Bitcoin. 

Gunstige sentimenten over de cryptosector en Bitcoin kunnen ook de honger van beleggers aanwakkeren. Dat leidt tot meer vraag en weinig aanbod, waardoor de Bitcoin-prijzen kunnen stijgen. Bitcoin-prijzen fluctueren dus vooral op basis van de voortdurend veranderende publieke perceptie. Overheidsmaatregelen, industriële leiders en de media zijn enkele van de belangrijkste stuwende krachten achter die percepties. 

Bitcoingebruik

Veel mensen hadden in de begindagen geen idee van de toepassingen van Bitcoin in de echte wereld. Institutionele beleggers kochten het vooral in de veronderstelling dat het potentieel had. Deze perceptie is in de loop der jaren echter snel veranderd naarmate Bitcoin zich meer en meer verankerde in de wereldeconomie. Het is nu een betaalmiddel en een opslagplaats van waarde, die wereldwijd steeds meer wordt geaccepteerd. 

Multinationale ondernemingen en institutionele beleggers waren de eerste gebruikers van Bitcoin en gebruikten het steeds meer om hun portefeuilles te diversifiëren en zich in te dekken tegen inflatierisico’s. In tegenstelling tot traditionele activa zoals de USD, heeft Bitcoin laten zien beter bestand te zijn tegen inflatie. Het is ook een nieuwe vorm van beleggen die beleggers in staat stelt over te schakelen op een gedigitaliseerde economie. 

Bitcoin is de meest prominente crypto naar marktkapitalisatie. En dit geeft het een grote invloed op de hele cryptosector. Veel beleggers gebruiken het dan ook om de marktomstandigheden te testen. Daarom trekt het de hoogste handelsvolumes aan op grote crypto-uitwisselingsplatforms zoals Bitcoin Prime, om meer te weten kunt u hier klikken 

Naast beleggers en financiële traders, is het gebruik van Bitcoin ook gestaag toegenomen onder winkeliers, die het accepteren als betaling voor goederen en diensten. Verschillende verkopers en detailhandelaren bieden hun klanten nu de mogelijkheid om boodschappen, vliegtickets, onroerend goed en videospelletjes in Bitcoin te betalen. Het maakt vlotte, veilige, snelle en goedkope transacties mogelijk, wat een groeiend aantal consumenten wereldwijd aantrekt. 

Over het algemeen hebben de prijsschommelingen van Bitcoin geen directe invloed op het gebruik ervan. Er bestaat echter geen twijfel over dat het toegenomen gebruik wijst op een positieve publieke perceptie van Bitcoin, waardoor de prijzen omhoog kunnen gaan. De lage adoptie van Bitcoin leidt dus tot onzekerheid bij investeerders, waardoor de prijzen instorten. 

advertentie
advertentie