Afbeelding
Hanneke Bloem

Tacoyo: Na inspanning komt ontspanning

11 september 2019 om 07:35 Overig

GORINCHEM Tacoyo. Anders dan de naam doet vermoeden gaat het hier niet om een vechtsport, een Japans automerk of een sushi. Tacoyo is een sport die in de jaren zeventig door een Nederlandse gymleraar is ontwikkeld. Een conditietraining die inspanning en ontspanning combineert.

door Mirjam de Swart

,,Het is zo ontzettend leuk om te doen." Anneke van Wijk zegt het in het gesprek meerdere keren en dat terwijl ze aanvankelijk helemaal niet zo enthousiast was toen ze voor het eerst over Tacoyo hoorde. ,,Ik dacht: is dit leuk? Maar toen ik eenmaal een les had gevolgd, was ik om. Het is écht leuk! En het is nog goed voor je ook."

De in Vuren woonachtige Anneke van Wijk is vakdocent lichamelijke opvoeding op een basisschool. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf Fit met Anneke. Een paar jaar geleden kwam ze per toeval in aanraking met Tacoyo. Of eigenlijk: met Aqua-Tacoyo. Een vorm van Tacoyo die in het water wordt beoefend. Als instructrice verzorgde ze deze lessen in het zwembad waar ze werkzaam was. ,,Ik begon me meer en meer in de oefeningen te verdiepen en besloot de opleiding tot Tacoyotrainer te volgen." Van Wijk geeft inmiddels al weer enige tijd Tacoyo-les in Kerkdriel, maar wil nu ook in Gorinchem starten met een Tacoyo-groep.

,,Het unieke aan Tacoyo is dat kracht, conditie (cardio) en ontspanning met elkaar gecombineerd wordt. Dat gebeurt in geen enkele andere sport. De workouts die ik ken, hebben maar twee van deze drie elementen in zich. Bijvoorbeeld kracht en cardio of cardio en ontspanning. Tacoyo biedt alles. De les is als het ware een golfbeweging van inspanning en ontspanning."

Daarnaast maakt muziek een belangrijk onderdeel uit van de lessen. ,,Geen pompende beats zoals die in een sportschool vaak te horen zijn, maar moderne muziek die iedereen wel kent. Dan weer up tempo, dan weer rustig. Echt alles kan voorbij komen. Filmmuziek bijvoorbeeld, maar ook klassieke muziek om bij de ontspannen. De muziek stimuleert de deelnemers enorm tijdens de oefeningen."

Hoewel de sport een ingewikkelde naam heeft, zijn de oefeningen dat niet volgens Van Wijk. ,,Er hoeven geen ingewikkelde danspasjes uit het hoofd geleerd te worden. Iedereen kan meedoen en je kan de oefeningen zo zwaar maken als je zelf wil. Gebruik je gewichten, dan gebruik je gewichten, wil je bepaalde bewegingen sneller doen, dan doe je bepaalde bewegingen sneller. Die keuze maakt ieder voor zich. Uiteindelijk wordt iedereen na een inspannende oefening steeds weer beloond met een heerlijk moment van ontspanning. En dat zijn vaak de momenten dat mensen besluiten: ja, dit wil ik vaker doen. Dit is leuk!"

Maar waar komt die ingewikkelde naam dan wel vandaan, als het geen Japanse uitvinding is? ,,De bedenker van de sport, Taco Veldstra, wilde graag zijn naam in de naam verwerken. Nu staan de letters voor Training, Ademhaling, Conditie, Ontspanning, Yoga en Omgaan met stress", legt Van Wijk uit.

Op maandag 16 en maandag 23 september geeft Anneke van Wijk gratis proeflessen in de gymzaal van het Fortes Lyceum aan de Wijdschildlaan 4 in Gorinchem. De lessen zijn van 19.30 uur tot 20.30 uur. Aanmelden is niet nodig, maar kan wel via 0627402732. Meer informatie over Anneke van Wijk is terug te vinden op www.fitmetanneke.nl. Meer informatie over Tacoyo op www.tacoyo.nl

advertentie
advertentie