Afbeelding
Schrijfjewijs

Schrijf je wijs biedt met schrijfworkshops uitzicht door inzicht

31 januari 2022 om 18:25 Het laatste afscheid

SLIEDRECHT Verdriet en geluk horen bij elkaar: rouw is de achterkant van liefde, maar … rouwen is óók hard werken. Schrijven nodigt je uit om stil te staan bij wat belangrijk voor je is. Gevoelens, gedachtes, emoties, herinneringen: ze zijn het waard doorleefd en beschreven te worden. ,,Al schrijvend vind je antwoord op al je uitdagingen,” aldus schrijfcoach Anja van der Starre.

Anja is zelf ervaringsdeskundig. Ze heeft door te schrijven echt stappen kunnen zetten in het doorleven van een verlies. Net gescheiden schreef ze zich in 2009 in voor een schrijfretraite in het Liobaklooster in Egmond-Binnen. Daar leerde ze onder leiding van Christine de Vries de fijne kneepjes van het creatief dagboekschrijven en hoe je dat kunt inzetten om inzicht te krijgen in ingrijpende processen en periodes in je leven. Anja geeft inmiddels al tien jaar zelf workshops waarin ze mensen uitdaagt weer te gaan luisteren naar hun hart. Dat betekent minder denken. Stoppen dus met schoffelen en snoeien van gedachtes in je hoofd, zodat je weer ruimte krijgen om contact te maken met je diepste gevoelens en verlangens. 

STILTE Anja: ,,Ik zoek met mijn cursisten de stilte op, zodat ze even niet productief, efficiënt of gejaagd hoeven te zijn. Ik reik hen zo op een ludieke manier handvatten aan om inzicht te krijgen in wat hen echt bezig houdt en dat zetten ze vervolgens op papier. De meeste mensen zijn verbaasd dat ze door de oefeningen die ik aanbied verrassend snel tot de kern komen. Ze leren zonder oordeel vanuit hun hart te schrijven. Zo ontdekken ze met hun pen wat er nodig is om een stap voorwaarts te zetten in hun proces van rouw.” Anja schrijft één-op-één met mensen, maar geeft ook workshops aan kleine groepen, bijvoorbeeld in Inloophuis De Blauwe Anemoon (voor mensen met kanker) te Gorinchem.

UITZICHT DOOR INZICHT Schrijf je wijs ontleent haar naam vooral aan de kracht van het reflectief (voor jezelf) schrijven. Schrijven nodigt je uit om stil te staan bij wat belangrijk voor je is, zeker in de heftige processen, waar we allemaal mee te maken krijgen in ons leven en waar geen eenduidig ‘recept’ voor is. Het scheppen van orde in de chaos die je daarbij kan overspoelen, kan helpen structuur in zo’n proces aan te brengen. Onze herinneringen, gevoelens en emoties: ze zijn het waard doorleefd en beschreven te worden. Ontdek wie je van binnen ook alweer bent in plaats van je te conformeren aan de wereld en mensen om je heen. Schrijf je wijs biedt uitzicht door inzicht. Inspirerend en overzichtelijk! 

Om een schrijfworkshop te volgen, is schrijftalent niet vereist. Het gaat louter om het proces, iedereen kan dus meedoen. 

Meer weten? Neem contact op met Anja van der Starre,
schrijfjewijs@gmail.com
www.schrijfjewijs.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie