Afbeelding
Sonja Bron
Wat staat daar nou!?

Piazza platbranden

21 maart 2021 om 15:35 Column Wat staat daar nou?

Er is de afgelopen dagen natuurlijk ontzettend veel geschreven over de verkiezingen. Ook de Gorcumers hadden er een mening over en die, al dan niet gefundeerde, mening kwam natuurlijk ook voorbij op de sociale media.


Toch zorgde de berichtgeving van De Stad Gorinchem over de landelijke verkiezingen niet voor zoveel ophef op Facebook als het bericht ‘Gorinchem onderzoekt ‘woonplicht’ voor nieuwbouwwoningen’. Woningnood; daar vindt elke Gorcumer wel iets van! Tientallen reacties verschenen onder dit facebookbericht van De Stad Gorinchem. Lange epistels die de vinger op de zere plek leggen, schrijverijen van makelaars die oplossingen aandragen en positieve woorden van wethouders die de moed er in proberen te houden.

Maar dit waren niet de opmerkingen waarbij ik dacht: ,,Wat staat daar nou?!” Nee, mijn oog viel op een schijnbaar terloops geplaatste opmerking onder een opmerking van iemand anders die suggereert containerwoningen of studio’s voor studenten op het ‘misschien wel’ theater van project Linge 2 te bouwen. Goed idee, dacht ik nog. Tot mijn oog viel op de opmerking daaronder: ,,Ik zeg Piazza platbranden. Daar wint iedereen bij …”


Hoezo: daar wint iedereen bij... ? Ik ben als geboren en getogen Gildenwijker min of meer opgegroeid in het Piazza Center. De rommelmarkten op het binnenplein, de Miss piazzaverkiezingen, de modeshows. Ja mensen, er was een tijd dat het winkelcentrum zijn eigen feestweek had. Voor mij als pre-puber hèt hoogtepunt van het jaar! Toegegeven in de loop der jaren heeft het Piazza wel iets van haar glans verloren. De feestweek is al lang niet meer, Miss Piazza is vervangen door Pia en Zaza en de modeshows hebben plaats gemaakt voor optredens van Mr Piazza himself: Tommy Netten.

Ik, inmiddels een Haarwijker, kom echter nog steeds graag in het winkelcentrum. En ook toen ik in de binnenstad woonde, kwam ik er regelmatig. Een groot winkelcentrum is het niet, maar het aanbod is gevarieerd en omdat veel winkels onder de noemer ‘essentieel’ vallen, is het ook in deze coronatijd over het algemeen ‘gezellig druk’ op het binnenplein.


En als dan iemand roept dat het winkelcentrum platgebrand moet worden om zo plaats te maken voor woningbouw dan doet dat wel iets met me. De toevoeging ‘Daar wint iedereen bij’ maakt het allemaal niet veel beter. Geloof me, ook ik vind dat er een oplossing voor de woningnood moet komen, maar om hier nou een onschuldig winkelcentrum voor op te offeren. De opmerking bleef nog dagenlang in mijn hoofd nazoemen. Tijdens een van mijn fietsritjes die week richting het Piazza voor een vergeten boodschap besloot ik dat het maar eens afgelopen moest zijn met dat gepieker. De opmerking was vast ironisch bedoeld, bedacht ik. Et voilà, door dit soort opmerkingen bij voorbaat als ironisch te bestempelen, kan ik ineens een stuk beter omgaan met de nare reacties op Facebook.

Mirjam de Swart  

Soms zeggen mensen iets heel anders dan ze bedoelen of ze bedoelen iets heel anders dan ze zeggen. Dat maakt het voeren van een goed gesprek lastig. Zeker op social media. Verwarring alom; en dat op een plek waar een flinke discussie niet uit de weg wordt gegaan. In deze tweewekelijkse column neemt Mirjam de Swart de meest opvallende berichten en reacties op de social media onder de loep en denkt er het hare van.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie