Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Waarheid

2 november 2021 om 07:49 Column Wat staat daar nou?

,,Walgelijk”, staat er getypt onder het bericht over het halloweenfeest in de straat Rijnauwen in Gorinchem. Slechts één woordje, zonder enige toelichting waardoor ik me afvraag of ze het kostuum op de foto walgelijk vindt of het feestje an sich. Een ander reageert met: ,,Geef mij maar zwarte piet”. Ook zo’n reactie waar je alle kanten mee uit kunt. Toch voelden deze mensen zich genoodzaakt om hun hart te luchten op Facebook. Groot gelijk hebben ze hoor, maak van je hart geen moordkuil! Maar waarom zo negatief?

Wat te denken van het bericht over het vertrek van GroenLinks uit de Gorcumse politiek. GroenLinks doet komend jaar niet mee aan de Gorcumse gemeenteraadsverkiezingen. Persoonlijk vind ik dat erg jammer. Ik vind fractievoorzitter Rutger van Breemen één van de meest capabele raadsleden die Gorinchem telt. Maar uitgaande van de reacties onder dit bericht zou je bijna gaan denken dat ik de enige ben die er zo over denkt. ,,Justice”, luidt één van de reacties. ,,Eindelijk eens goed nieuws”, reageert een ander. En weer iemand tikt: ,,Het beste nieuws van 2021.” Gelukkig is daar de reactie van Marjo Molengraaf, een ander raadslid dat hoog op mijn lijstje met favoriete raadsleden staat. Zij reageert: ,,Heel jammer, ontzettend fijne samenwerking met Rutger van Breemen afgelopen jaren.” Tot nog toe blijven andere positieve reacties uit.

Het was deze week dus weer flink zoeken naar wat positieve vibes op Facebook. Natuurlijk waren ze er wel, daar moet ik ook eerlijk in zijn, maar de wereld ziet er op Facebook toch altijd net even iets minder gezellig uit, vind ik. Wat is dat toch met mensen? Achter hun toetsenbord veranderen ze ineens in een stel zuurpruimen die vooral anderen overal de schuld van willen geven. Op Facebook doen ze dat overigens vaak zonder problemen met naam en toenaam. Negen van de tien keer staat de schreeuwer in kwestie er ook nog trots naast op een profielplaatje. Maar oh jee, als deze teksten ineens in een krant terechtkomen. Dan is het huis te klein en wordt er gereageerd met termen als schending van de privacy, smaad en laster. Sommigen pakken zelfs de telefoon en dreigen met aangifte bij de politie.

Schiet mij maar lek, maar daar begrijp ik dus helemaal niks van. Je hebt het toch echt zelf gezegd op Facebook. En dat niet alleen, je reageert op een bericht dat op een openbare facebookpagina van een lokale krant staat. Op een plek waar het door heel veel andere Gorcumers gelezen kan worden, een beetje zoals een krant dus. En daarbij, we weten allemaal dat Facebook dé plek is waar mensen hun nieuws tegenwoordig vandaan halen. Als het op Facebook staat, moet het wel waar zijn ….toch? Voor veel mensen is het blijkbaar toch erg confronterend om hun ‘waarheid’ terug te zien in de kolommen van de lokale huis-aan-huiskrant. 

Mirjam de Swart

advertentie
advertentie