Afbeelding
Sonja Bron
Wat staat daar nou?!

Subjectief

Column

,,Met dit subjectieve item is wederom gebleken dat de Gemeente Gorinchem het verkeerde medium heeft gekozen als spreekbuis. Zonder subsidie heeft De Stad Gorinchem geen overlevingskansen… iets om in gedachten te houden denk ik zo …”

Bovenstaande reactie van Sven R Simcic onder het facebookbericht van De Stad Gorinchem waarin wordt gelinkt naar de column van Jos Huibers valt me direct op wanneer ik zondagavond op zoek ben naar inspiratie voor mijn eigen column.

De column is denk ik één van de minst begrepen items in een (lokaal) medium als De Stad Gorinchem. Niet omdat mensen de schrijver van de column niet begrijpen, maar omdat ze blijkbaar niet goed weten wat een column nu precies is. Volgens de Van Dale is een column een ‘regelmatige bijdrage aan een krant, tijdschrift of site met een bijzonder eigen inhoud’. De Hoge raad beschreef een column ooit als ‘een korte, betrekkelijk oppervlakkige en enigszins ironische beschouwing, waarbij overdrijving niet wordt geschuwd en die bovendien provocerend en shockerend kan zijn’.

Of een column nu shockerend is of niet verder komt dan een enigszins oppervlakkige beschouwing van de schrijver, een ding hebben ze gemeen: een column hoeft niet objectief te zijn! Sterker nog: een columnist mag zijn of haar mening geven! En ook niet onbelangrijk: de mening van zo’n columnist hoeft zeker niet altijd de mening van de redactie te zijn.

Natuurlijk is niet alles toegestaan in een column. De column mag niet nodeloos grievend zijn of alleen bedoeld om een persoon te kwetsen. Ook mogen columnisten bij het uiten van hun persoonlijke mening over personen geen vergelijkingen treffen waartoe de feiten in redelijkheid geen aanleiding geven. Maar daar heb ík de columnisten van De Stad Gorinchem de afgelopen jaren nog niet op kunnen betrappen.

Waarom Sven dus juist de column van Jos gebruikt om zijn mening kracht bij te zetten, is mij dan ook een raadsel. Is de column van Jos subjectief? Vast en zeker. Maar – buiten het feit dat dat dus gewoon het goed recht is van de columnist - vliegt hij naar mijn idee behoorlijk uit de bocht met zijn reactie. En natuurlijk mag je je mening geven, maar gebruik dan wel de juiste info als je deze mening kracht bij wil zetten.

Ten eerste is De Stad Gorinchem beslist niet door de gemeente gekozen om als spreekbuis te fungeren. De gemeente heeft niets te zeggen heeft over de invulling van de redactie- en advertentiepagina’s. Niet over de columns, maar zeker ook niet over de journalistiek (ofwel objectieve) items. Wat de redactie publiceert op de redactiepagina’s is voor het gemeentebestuur net zo’n grote verrassing als voor de overige lezers van de krant.

Daarnaast suggereert Sven dat De Stad Gorinchem geen overlevingskansen zou hebben zonder subsidie. Volgens mij bewijst de krant al heel wat jaren het tegendeel. De Stad Gorinchem ontvangt – op eventuele coronasteun in het recente verleden na- geen enkele subsidie van de overheid en al helemaal niet van de gemeente Gorinchem. Misschien is dát iets om eens in gedachten te houden, Sven!?

Mirjam de Swart

advertentie
advertentie