Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Migratieoverschot

17 januari 2023 om 09:45 Column Wat staat daar nou?

Migratieoverschot. Ik vind het een naar woord. Alsof je ergens teveel van hebt, maar er eigenlijk vanaf wil. Mijn zoon bijvoorbeeld, die klaagde vanochtend over een overschot aan huiswerk. Nou is dat bij mijn 16-jarige puber al snel het geval, maar toch. Tijdens de verhuizing, inmiddels al weer een paar maanden terug, bleken ook wij een overschot te hebben: een overschot aan spullen. Hup weg ermee, naar de kliko of de kringloop. Ik hoef het niet te hebben, mij staat het alleen maar in de weg. Kortom, behoort iets of iemand tot een overschot dan zitten de meeste mensen er blijkbaar niet op te wachten. Hup, weg ermee! 

Lekker dan, je zult maar tot het migratieoverschot van Gorinchem behoren. Vol trots ben je in 2022 in Gorinchem komen wonen om vervolgens in De Stad Gorinchem te moeten lezen dat je overschot bent. Ik vraag me af of je je dan als kersverse Gorcumer nog wel zo welkom voelt in de mooiste vestingstad van Nederland. En dat terwijl het toch hartstikke mooi is dat er in 2022 meer mensen in Gorinchem zijn komen wonen dan dat er de stad hebben verlaten. Gorinchem is dus blijkbaar best de moeite waard. Daar mag je die mensen volgens mij beest een beetje dankbaar voor zij. Dan ga je ze toch niet als overschot bestempelen? Of zijn we ze liever kwijt dan rijk? Hup, weg ermee!

Migratieoverschot. Het is natuurlijk ook maar gewoon een term die ooit is bedacht. Daar moeten we niet teveel achter zoeken. Maar toch, zo’n woord werkt wel reacties in de hand. Op social media in ieder geval wel. Van die mensen die bij het horen van het woord migratie direct beginnen te stuiteren en maar aan één ding kunnen denken: vluchtelingen. En we weten allemaal hoe welkom die zij in ons land. Op Facebook zijn er in ieder geval maar weinig mensen te vinden die deze groep mensen met open armen ontvangen. In de ogen van menig facebookende mens gaat het hier inderdaad om een overschot. Iets waar veel te veel van is, want ‘gelukszoekers’ daar hebben we er al meer dan genoeg van. Hup, weg ermee! 

En natuurlijk zijn zij de beroerdste niet en maken ze hun mening maar al te graag bekend op het sociale medium Facebook. Al krijg ik wel een beetje het gevoel dat deze ‘reaguurders’ liever de term uitschot zouden gebruiken in plaats van overschot. Maar doordat zij bij een woord als migratie nog maar aan één ding kunnen denken, vergeten ze dat het migratieoverschot van Gorinchem echt niet alleen maar wordt veroorzaakt door vluchtelingen van waar dan ook. Het overschot is een gevolg van diverse factoren. Misschien moeten ze daar eens wat langer over nadenken voordat ze hun reactie onder een bericht zetten. Eén reden dat het migratieoverschot in Gorinchem hoger is dan voorgaande jaren, is dat er in 2022 meer mensen in Gorinchem kwamen wonen dan dat er vertrokken. Dus als deze ‘reaguurders’ een positieve bijdrage willen leveren aan het migratieoverschot kunnen ze altijd nog uit de stad vertrekken. Hup, weg ermee!

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie