Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Pulp

5 december 2022 om 13:27 Column Wat staat daar nou?

Van de week bracht ik een bezoek aan de kapper. En bij zo’n kappersbeurt hoort ook een wasbeurt. Dit gaat bij mijn kapper altijd gepaard met een ontspannende hoofdmassage. Ik moet heel eerlijk zeggen: voor mij voelt het weinig ontspannend. Ik kan er gewoon niet van genieten. Hoe dat komt? De rand van de waskom snijdt bij iedere wasbeurt onaangenaam hard in mijn nek. Die harde rand ontneemt mij al het plezier en de ontspanning. Best jammer, want het had zo fijn kunnen zijn. Er zijn mensen die zich niet ergeren aan die harde rand in hun nek, of hem simpelweg niet voelen. Voor hen is een bezoek aan de kapper echt ‘even een momentje voor zichzelf’. Ik hoor, door die rand, niet tot die mensen.

Waar ik naartoe wil met dit verhaal? Dat het soms lastig is om hoofd- en bijzaken gescheiden te houden. Neem bijvoorbeeld Facebook. Het idee van een sociaal medium blijft leuk, maar de pulp die tegenwoordig onder nagenoeg elke bericht verschijnt in de vorm van reacties -omdat steeds meer mensen alles maar aan het wereldwijde web denken te kunnen toevertrouwen- maakt het sociale medium met al haar goede bedoelingen toch een stuk minder leuk. Voor mij althans. Die reacties onder de berichten zijn in mijn ogen verworden tot de harde rand van de wasbak bij de kapper. Er zijn misschien mensen die hem kunnen negeren of die hem zelfs niet eens voelen, maar ik kan dat dus niet. 

Neem nu het bericht over burgemeester Reinie Melissant - Briene die graag voor een tweede termijn burgemeester van Gorinchem wil blijven. Die spreekwoordelijke harde rand in mijn nek begin ik direct te voelen als ik zie dat er zestig reacties zijn geplaatst. En ja hoor, bij het lezen van de allereerste reactie voel ik hem luid en duidelijk: die rotrand. De pulp onder het bericht weerhoudt mij ervan om überhaupt iets met de inhoud van het krantenbericht te doen. Ik kan me alleen nog maar focussen op die asociale reacties. Ik kan ze gewoon niet negeren, terwijl ik ook wel weet dat echt niet iedere Gorcumer er zo over denkt. Toch zijn er in mijn ogen net even iets te veel Gorcumers die - zodra ze op Facebook zitten - elke vorm van respect lijken te verliezen.  

Begrijp me goed: Iedereen mag een mening hebben. Dat mensen mijn column pulp vinden, kan ik bijvoorbeeld prima hebben. Mits ze dat op een respectvolle manier laten weten. En zo zal het met de burgemeester niet anders zijn. Die begrijpt ook dat je het, in een stad met bijna 40.000 inwoners, nooit voor iedereen goed kan doen. Die loopt niet weg voor discussies en zal inmiddels wel een behoorlijke brede rug hebben. Maar tegen zoveel domheid en onterechte woede die meer en meer op Facebook verschijnt, kan toch niemand op? 

En zoals dat onaangename gevoel in mijn nek het eerste is waaraan ik denk als ik weer eens naar de kapper moet, is het ook de pulp op Facebook waar ik als eerste aan denk als ik Facebook open. Ik kan het één inmiddels niet meer los zien van het ander. Best jammer voor een medium dat (ooit) als sociaal te boek stond.

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie