Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! - Schandalig of noodzaak?

13 februari 2023 om 13:15 Column Wat staat daar nou? Wat staat daar nou?

Dat de vermissing van Germa uit Nieuwendijk nog steeds een veelbesproken onderwerp is, blijkt wel uit de vele reacties op Facebook. De vermissing blijft tot op heden een groot mysterie en iedereen hoopt, zo blijkt wel uit de reacties, dat de zaak alsnog opgelost gaat worden. ,,Echt heel triest voor de nabestaanden. Ik hoop echt voor hun dat ze gauw te weten komen wat er met hun dochter gebeurd is. Lijkt me echt vreselijk zoiets. Heel veel sterkte en kracht voor ze”, aldus één van de reacties.

En misschien is het ook wel vanuit dát medeleven dat mensen zo graag alles wat er over deze vermissingszaak wordt gepubliceerd willen lezen. De berichten op Facebook leveren in ieder geval niet alleen reacties van medeleven op. Frustratie en ergernis klinken ook door in de reacties. Niet omdat de zaak na 38 jaar nog steeds niet is opgelost, maar omdat een deel van de berichten rondom Germa achter een betaalmuur zijn geplaatst. Eén van de reacties luidt: ,,Ze moeten er weer geld aan verdienen. Echt schandalig.”

Schandalig of simpelweg noodzakelijk? Dat een lokale ondernemer adverteert in het lokale nieuwsblad is helaas niet zo vanzelfsprekend meer als 25 jaar geleden. En zo kan het gebeuren dat een lokaal nieuwsblad dat 25 jaar geleden volledig kon vertrouwen op de verkoop van advertenties als enige inkomstenbron nu heel hard aan de slag moet met het aanboren van andere inkomstenbronnen. En een betaalmuur is er daar één van.

Gelukkig zijn er ook mensen die het wel begrijpen. ,,Verslaggever zijn is geen vrijwilligerswerk”, luidt één van de reacties. Dat levert een interessante discussie op. ,,Joh ga weg meen je dat nou? Ze worden per verhaal betaald zoals een persfotograaf per foto wordt betaald dus dit ligt aan de krant die wil geld verdienen aan dit verhaal.” Hoe denkt deze mevrouw dat de krant aan het geld komt om de journalist te betalen? Of ze nou per artikel of per uur worden betaald, uiteindelijk zal er ergens geld vandaan gehaald moeten worden. Deze logica lijkt echter volledig voorbij te gaan aan de mevrouw in kwestie.

Het is niet schandalig dat een krant geld probeert te verdienen; het is noodzakelijk. Journalisten en fotografen moeten nu eenmaal betaald worden. En geloof me, dat zijn niet de enige kosten die bij het maken van een gratis huis aan huisblad komen kijken. De krant moet worden gedrukt, verspreid, advertenties moeten worden verkocht, kantoren moeten worden gehuurd (en schoongemaakt), financiën moeten worden bijgehouden, noem maar op. Kortom, bij het maken van De Stad Gorinchem zijn niet alleen een journalist en een fotograaf betrokken. Al die mensen die bij het gehele proces betrokken zijn, doen dat over het algemeen met hart en ziel, maar niet voor niets. Want ook zij hebben hypotheken (of huren), boodschappen, verzekeringen en andere steeds hoger wordende kosten die gewoon betaald moeten worden. Denk daar eens aan, voordat je weer begint te klagen over het betalen voor artikelen.

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie