Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! De Nieuwe Doelen

13 juni 2023 om 09:29 Column Wat staat daar nou?

Van sommige onderwerpen weet je gewoon dat ze reacties op gaan leveren op social media. Daar hoef je beslist geen helderziende of duurbetaalde analist voor te zijn. De Nieuwe Doelen is zo’n onderwerp. Hoewel het inmiddels meer op een ‘neverending story’ begint te lijken weerhoudt dat de mensen er niet van om steeds maar weer hun onvrede te uiten op social media over de saga rondom het theater. 

En ik snap die mensen wel. Ook ik heb, als geboren en getogen Gorcumer, een mening over De Nieuwe Doelen en meer nog over de besluitvorming rondom dit voormalige theater. Ik zou uren kunnen vullen met het plaatsen van reacties op social media. Op social media houd ik me in, maar hé, ik heb een column. Waarom zou ik die niet eens gebruiken om mijn visie met anderen te delen? 

‘Onderzoek naar gezamenlijke huisvesting van bibliotheek en De Nieuwe Doelen’. Het eerste wat ik dacht bij het lezen van deze kop: Huh, dat is toch oud nieuws? Daar wordt toch al jaren over gepraat? Is dat nu nog niet onderzocht? Maar nee, sterker nog, leert het artikel mij, ze denken nog een jaar nodig te hebben om te onderzoeken of dit eventueel een idee zou kunnen zijn. Een jaar!? Weer een heel jaar waarin het pand tamelijk nutteloos behoorlijk wat vierkante meters aan kostbare ruimte in het centrum van de stad bezet houdt.  

Wat me ook verbaast, is dat er in de vele plannen die inmiddels voorbij zijn gekomen, steeds maar weer over een theater wordt gesproken. Waarom? Van mij hoeft Gorinchem niet zo nodig drie (!) theaters te hebben. Als ik echt een avondje uit wil, ga ik net zo makkelijk naar Dordrecht, Rotterdam of Utrecht. En wil ik in mijn eigen stad van cultuur genieten dan zijn er meer dan genoeg mogelijkheden.  

Ik zou zeggen: Maak er een gemeenschapsruimte van, waar inderdaad de bibliotheek in is gevestigd. Eén grote zaal waarin scholen en verenigingen terecht kunnen voor hun jaarlijkse musicals en andersoortige optredens. Geen plek voor Jochem Meijer, Tineke Schouten of Youp van ‘t Hek, maar wel voor onze eigen talenten.

De vele activiteiten die nu al worden aangeboden door de bieb kunnen worden samengevoegd met de activiteiten die elders in de stad worden aangeboden; zo wordt de samenwerking versterkt. Plaats er voor mijn part een paar jongerenwerkers van The Mall. Die verdienen een mooie ruime plek van waaruit ze hun taken verrichten. De Nieuwe Doelen lijkt mij voor hen persoonlijk ook een betere plek dan pal naast een coffeeshop.  

Volgens mij hoeft het allemaal niet zo heel moeilijk te zijn. Zaak is dat er nu eindelijk eens gestopt wordt met het oeverloos onderzoeken van de mogelijkheden. Ga gewoon aan de slag! Begin kleinschalig, pak iets op met een stel enthousiastelingen en kijk waar het schip strandt. Ik ben van mening dat het soms echt beter is om eerst te doen en dan pas te denken. Of moet aan deze mening ook eerst een grondig onderzoek voorafgaan?  

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie