Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou!? Snugger

4 september 2023 om 16:22 Column Wat staat daar nou?

,,Lekker snugger van de redactie om zoiets op FB te schrijven gezien de landelijke bedreigingen aan raadsleden.”

Ik had een hoop reacties verwacht op het bericht over de Wijkenbattle van de gemeente Gorinchem, maar deze niet. En het gekke is: Ger is niet de enige die er zo over denkt. Ook Maarten en Roy vinden het geen slimme actie.

Wat is er aan de hand? Noem me naïef, maar volgens mij is er HE-LE-MAAL niks aan de hand. Typisch een reactie van iemand die, zodra hij (of zij) de woorden ‘gemeente Gorinchem’ in een bericht ziet staan, niet meer helder na kan denken en alleen nog maar kan zeuren en zaniken. De reacties van Ger, Maarten en Roy zijn een schoolvoorbeeld van dat wat Facebook geworden is: een plek waar je wie jij maar wilt eens flink tegen de figuurlijke schenen kunt schoppen.

Toegegeven: deze drie plaatsen hun reactie op een sympathieke actie natuurlijk alleen maar vanwege hun oprechte zorgen om de veiligheid van de Gorcumse raadsleden. Toch? Want welke gek verzint het nu om openbaar te maken waar een raadslid woont? Dat zal ik je vertellen! Die gek is dus de gemeente Gorinchem. En niet, zoals Ger denkt, de redactie van De Stad Gorinchem. De gemeente Gorinchem heeft de Wijkenbattle in het leven geroepen om de banden met buren, medewijkbewoners en stadsgenoten aan te halen. De gemeente hoopt zo te bouwen aan een hechte gemeenschap waarin raadsleden naast onze vertegenwoordigers ook gewaardeerde buren zijn.

Wat me het meest stoort aan de valse bezorgdheid van deze drie mannen? Het domme geroeptoeter! Denken zij nu echt dat deze Wijkenbattle in het leven is geroepen zonder medeweten en toestemming van de betreffende raadsleden? Denken zij dat deze raadsleden op een ochtend totaal verbijsterd deze actie en de daar bijhorende foto voorbij zien komen op Facebook? Ik zou bijna willen zeggen: wie is er hier nou ‘niet zo snugger’?

En nog iets, en misschien nog wel een belangrijkere reden: het gaat hier om raadsleden. Ieder gemeenteraadslid is een volksvertegenwoordiger. Een raadslid heeft contact met de bevolking om te weten wat er speelt. Kortom, het lijkt mij meer dan logisch dat dat contact óók in de wijk waar het raadslid woont wordt gelegd. Met ander woorden: ik denk dat van heel veel raadsleden echt wel bekend is in welke wijk ze wonen. En mocht dat niet zo zijn: dan is deze Wijkenbattle een goed (en noodzakelijk) middel om te bouwen aan een hechte gemeenschap waarin raadsleden niet alleen volksvertegenwoordigers, maar ook gewaardeerde buren zijn.

Gezien de reacties van Ger, Maarten en Roy, maar ook de andere reacties onder het Facebookbericht over de Wijkenbattle, is er op dat gebied nog heel wat werk te verzetten.

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie