Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Najaarsronde

19 september 2023 om 08:10 Column Wat staat daar nou?

Corona. Het lijkt al weer eeuwen geleden dat de eerste berichten over corona onze journaals vulden. Ik weet nog heel goed dat ik, toen in maart 2020 de eerste ronde maatregelen werd aangekondigd, dacht: Oh, drie weken. dat is nog te overzien. Ik was er destijds van overtuigd dat de wereld na die drie weken weer helemaal normaal zou zijn. Niks bleek minder waar. Inmiddels zijn we ruim drieënhalf jaar verder en eerlijk gezegd heb ik steeds meer het gevoel dat de wereld meer en meer begint te lijken op de wereld van voor maart 2020. Maar ook dat blijkt wederom een naïeve constatering. 

Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt toen ik de berichten in de media las over de najaarsronde voor de coronaprik. Ook De Stad Gorinchem besteedde in een artikel aandacht aan deze vaccinatieronde. Voor mij een besef dat corona de wereld niet uit is. Bovendien, voor sommige mensen zal de wereld nooit meer worden zoals hij was voor maart 2020. Doordat ze ernstig ziek werden, nog steeds kampen met de gevolgen van long-covid of een dierbare verloren aan de ziekte. Ik heb makkelijk praten. Ik werd niet ziek (testte wel een aantal keer positief) en in mijn omgeving overleed er niemand aan corona. Waarom ik dacht dat de wereld weer begon te lijken op de wereld van voor maart 2020? Misschien was het omdat de discussie rondom corona naar de achtergrond was verdwenen. geen ‘schapen’ meer en geen ‘wappies’ meer. Geen mensen meer die elkaar constant in de haren vliegen over het vaccinatiebeleid van de overheid, de (on)waarheden rondom corona en de noodzaak (of de nutteloosheid) van de vele maatregelen. 

Maar met de berichten over de najaarsronde voor de coronaprik duiken ook de reacties die ik zo ontzettend NIET gemist heb weer op. Ondanks dat er genoeg bewijzen zijn dat de vaccinatierondes tegen corona wel degelijk een positief effect hebben gehad op het verloop van de epidemie zijn er nog steeds mensen die het nodig vinden om op zijn hardst te roepen dat het allemaal onzin is. ,,Hopenlijk zijn mensen inmiddels wel wijzer geworden en trapt niemand er meer in. Pure onzin dit en bangmakerij voor de goedgelovige.” schrijft M. van W. onder het bericht op de Facebookpagina van De Stad Gorinchem. Ze krijgt bijval van C. den B.  en C. de W.: ,,Wie hier nog aan meedoet, dan heb je toch echt een plaat voor je kop” en ,,Daar trapt hopelijk niemand meer in!”

Ik denk dat zij net als ik het geluk hebben gehad dat ze niet ziek zijn geworden door corona en geen dierbaren hebben verloren, want anders zouden ze wel beter weten, toch? Zij dachten misschien ook wel dat de wereld weer was zoals voor maart 2020. Door het zien van deze berichten beginnen ze in blinde paniek om zich heen te slaan. ‘Bangmakerij voor de goedgelovigen’ noemen ze het. En zij laten zich zeker niet bang maken door de overheid. Maar zijn de mensen die het hardst roepen dat ze niet bang zijn, stiekem niet de mensen met de grootste angsten? Zijn de mensen met de grootste bek niet gewoon het meest onzeker?

Mirjam de Swart

advertentie
advertentie