Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou!? Doemscenario’s

17 oktober 2023 om 10:59 Column Wat staat daar nou?

Je kunt er natuurlijk de klok op gelijk zetten. Als er een bericht over asielzoekers op Facebook verschijnt wordt er veelvuldig gereageerd. Wat ik van een groot deel van de reacties vind, houd ik dit keer maar voor me. Laten we het erop houden dat iedereen van mij en mening mag hebben, maar kom dan ook met een goed beargumenteerde mening, ga niet uit van onderbuikgevoelens en onzin. 

Ook onder het bericht dat er 300 handtekeningen zijn verzameld tegen de komst van een kleinschalig AZC op Gorinchem-Oost staan weer reacties waar de honden geen brood van lusten. Ik ga ze dit keer niet eens aandacht geven, ik heb er gewoon geen zin in! Ik word er alleen maar boos en verdrietig van. Hoe kunnen mensen zo haatdragend zijn?  

Een van de reacties onder het bericht vat mijn gevoel mooi samen: ,,Ik snap deze reacties niet. Nog nooit zoveel egoïsme bij elkaar gezien. Laat de medemens maar stikken en vooral een ander waardig bestaan niet gunnen. Reacties zijn vooral gebaseerd op onderbuik en niet op feiten. AZC is er nog niet en die mensen worden al afgeschilderd als dieven en verkrachters. Om kotsmisselijk van te worden. Bah!”  

Gelukkig zijn er meer mensen als A. A, van wie bovenstaande reactie afkomstig is. A. B. van D. bijvoorbeeld: ,,Het huidige AZC waar zo’n 300 mensen verblijven staat zo’n 50 meter bij ons vandaan. Ik begrijp echt niet waar die angsten vandaan komen. Er is in al die jaren nog nooit iets vervelends gebeurd. Meer overlast van onze mede stadsgenoten.” Goed om te zien dat haar reactie ondersteund wordt door diverse andere Facebookgebruikers. 

En ook S. H van der L. laat zien dat ze empathie heeft. Haar oprechte reactie: ,,Ik vind het wel ingewikkeld dat ‘we’ bang zijn van alle asielzoekers. En de waardedaling van je huis versus een moeder die haar huis en haard achtergelaten heeft om te vluchten om haar kinderen veilig te houden, met slechts hier op de stoep een tas gevuld met restje kleding en een trauma.”  

Ingewikkeld is het zeker. En natuurlijk is het ook spannend. Als je nieuwe buren krijgt is het altijd even afwachten wat voor vlees je in de kuip hebt. De mensen die bang zijn, zich zorgen maken zou ik willen zeggen: stop met dat Facebook. Ga naar buiten! Ontmoet andere mensen met een andere mening! Ga het gesprek aan! Zoek naar feiten en ervaar het! Stop met het bedenken van allerlei doemscenario’s en geef je nieuwe buren een warm welkom!  

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie