Afbeelding
NOS
Corona-update

Kabinet wil ‘iets meer risico nemen’ en komt met enkele versoepelingen

23 februari 2021 om 20:04 Corona Dossier coronavirus

DEN HAAG Tijdens hun inmiddels traditionele persconferentie maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdagavond enkele versoepelingen van de reeks coronamaatregelen bekend en zeiden daarmee “iets meer risico te nemen”.

De lockdown en de avondklok blijven ten minste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot 27 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

De maatregelen op een rij:

Onderwijs

Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs en het mbo deels weer hun deuren. In de praktijk betekent dit dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs minimaal een dag per week naar school gaan. Voor mbo-studenten geldt een dag per week. Net als bij het primair onderwijs is het de intentie van het kabinet om het voortgezet onderwijs en het mbo niet meer te sluiten. Het is essentieel dat scholen en ouders alles op alles zetten om het aantal contacten zo veel mogelijk te beperken. Wie in het onderwijs werkt, kon zich al met prioriteit laten testen en dit blijft zo. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen leidt.

Contactberoepen

Mensen met contactberoepen, zoals kappers en masseurs, mogen vanaf 3 maart hun beroep weer uitoefenen. Reserveren en registratie zijn verplicht en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden. De verruiming geldt ook voor rijinstructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen. Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.

Buiten sporten

Mensen tot 27 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan twee personen samen sporten in de buitenlucht op sportaccommodaties. Dat mag niet in competitieverband, maar wel met het eigen team. Voorheen was dit alleen mogelijk voor jongeren tot en met 17 jaar.

Winkelen op afspraak

Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen.

Avondklok

De avondklok wordt verlengd tot en met 15 maart om 04.30 uur. Door de avondklok blijft het verboden om tussen 21.00 uur en 04.30 uur naar buiten te gaan. Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf 3 maart uitgezonderd van de avondklok.

Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie