Anika van der Kevie, festivaldirecteur IFFG.
Anika van der Kevie, festivaldirecteur IFFG. Mika de Vrij

Dit jaar gaat het IFFG online: ‘Film ontroert je’

23 maart 2021 om 11:38 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) vindt plaats van 14 t/m 18 april. In aanloop naar het online festival spreken we met betrokkenen en filmliefhebbers. Deze week: festivaldirecteur Anika van der Kevie.

Anika, een online filmfestival. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

,,Iets anders dan normaal, want je geniet thuis vanaf je bank van parels van films. Nadat je het unieke filmprogramma op onze site hebt bekeken, koop je een online ticket en ontvang je een link. Je kijkt de film op het tijdstip waarop de film in het programma staat, en tot 72 uur erna. Zo bedienen we niet alleen onze vaste bezoekers en de filmliefhebbers uit de regio, maar mensen uit heel Nederland. Iedereen krijgt zo de kans om deze prachtige films te zien”.

Gaan de interviews ook door?

,,Ja. We proberen het echte festivalgevoel te creëren. Niet alleen met films, maar ook met de interviews en Q&A’s, die na afloop van de film te bekijken zijn. Later zullen die gesprekken ook nog online op de website te zien zijn. En er is een jongerenjury die zes films jureren en de Jongeren Jury Award uitreikt. Ook zoeken we de samenwerking met lokale ondernemers. Zo kun je bij Restaurant Metropole een filmdiner afhalen tijdens het festival.”

Waarom zouden mensen de IFFG-films moeten kijken in plaats van die van Netflix?

,,Dit is dé kans om films te kijken die bij het IFFG in première gaan of eenmalig in Nederland te zien zijn. In deze tijd waarin we niet kunnen reizen, nemen we je mee de wereld over door bijzondere verhalen met actuele thema’s. Dit jaar staan duurzaamheid, mensenrechten en identiteit centraal. Film blijft een prachtig medium, het raakt en ontroert je.”

Er staat ondanks corona dus een mooie IFFG-editie voor de deur?

,,Absoluut. Online films kijken biedt ook kansen om publiek uit heel Nederland mee te laten genieten van ons filmfestival in Gorinchem. Voor één ticket kijk je samen thuis. Toch hopen we volgend jaar weer gewoon op de rode stoeltjes voor een groot scherm te zitten. Ontmoetingen, beleving, internationale gasten: dát is het IFFG. En dat gaan we in de zomer en in het najaar zeker inhalen, maar voor nu thuis genieten van parels van films. De kaartverkoop start 30 maart, via www.iffg.nl.”

advertentie
advertentie