Ben de Lange
Ben de Lange Johannes van Camp
Serie IFFG

Ben de Lange: ‘Film is veel aantrekkelijker als educatief middel dan een boek’

15 maart 2022 om 08:37 Film

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 17 april. In aanloop naar het festival spreken we met betrokkenen en filmliefhebbers. Deze week: Ben de Lange.

door Tim Hartman

Wat heeft u met film?

,,Ik ga elk jaar naar filmfestivals en laat me dan graag verrassen. Vanaf mijn jeugd ben ik al een filmfanaat. Van daaruit heb ik het gebruik van film en fotografie bij jongeren gestimuleerd. Zo liet ik jongeren van het vormingswerk in Dordrecht videofilms maken in de tijd dat video populair werd. Met ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds kregen we de kans om te filmen, interviewen en monteren. Zo leerden jongeren spelenderwijs nadenken over allerlei onderwerpen. Later deed ik dat op de Hogeschool Rotterdam en ook in Gorinchem.”

Wat deed u in Gorinchem?

,,Vijf jaar lang organiseerde ik met hulp van de gemeente films voor scholieren van het voortgezet onderwijs in het Roxy-theater. Films met thema’s waarin ze zich konden herkennen. Voor sommigen bleek dat een eerste kennismaking met de bioscoop. Leerzaam dus. Later ben ik gevraagd te helpen met een filmfestival in café ‘t Amsterdammertje. Alle filmpjes lieten we zien: van natuurfilms tot reclamefilms en vakantiefilmpjes. Er werden weinig eisen gesteld aan de makers, alles kon. Geen festival zoals we dat nu kennen. Toen dachten we: we moeten jonge filmers kans geven hun films te vertonen en startten het Film Front Festival. We gingen scholen af om filmcursussen te geven, waarna scholieren zelf films maakten. Die werden op het festival vertoond en beoordeeld door een professionele jury. Het was de bedoeling jeugd enthousiast te maken voor film. Mede daardoor zijn jongeren naar de filmacademie gegaan.” 

Wat maakt film zo’n goed medium voor jeugd?

,,Film is veel aantrekkelijker als educatief middel dan een boek. Als je de jeugd wereldproblemen voorschotelt, hebben ze daar vaak weinig mee van doen. Maar als je ze een film laat zien over het leven van leeftijdsgenoten in andere landen is dat herkenbaar en wel interessant.”

Wat vindt u van het IFFG?

,,Ik ga er met plezier heen en ben blij dat ze Gorcumers naar de film krijgt en de filmwereld naar Gorinchem. Ik zou het leuk vinden als ze jeugd betrekken in het voorprogramma. Laat die korte filmpjes maken. Bijvoorbeeld: wat betekent de oorlog in Oekraïne voor leeftijdsgenoten daar? Zou ik leuk vinden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie