Chermène, het gezicht van IFFG: 'Zie je opeens overal je hoofd op die poster'
Chermène, het gezicht van IFFG: 'Zie je opeens overal je hoofd op die poster' Rein van der Zee

Chermène, hét gezicht van het Internationaal Filmfestival Gorinchem (IFFG)

6 maart 2023 om 15:53 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM Gorinchem is van 13 tot en met 16 april hét middelpunt van de filmwereld. Het Internationaal Filmfestival Gorinchem (IFFG) haalt de wereld naar de vesting. Wekelijks blikken we met een van de betrokkenen vooruit én geeft de organisatie een filmtip. Deze keer: Chermène, hét gezicht van het filmfestival.

Loop je deze weken in Gorinchem en omstreken? Dan is de kans groot dat je Chèrmene treft. Zij is dit jaar hét gezicht van het IFFG, waarvan het thema #nofilter is. Het festival wil daarmee via films het ware gezicht van de mens tonen in een wereld waarin men gewend is geraakt aan een maakbare schoonheid met filters.

,,Ja, ineens zie je opeens je hoofd overal op die poster”, zegt Chermène lachend. ,,Dat is wel een beetje vreemd, maar ook wel heel leuk”, zegt de Hardinxveldse, die in eerste instantie niet eens wist dat ze kandidaat was om model te worden. ,,Christel, een goede vriendin van mij, zei ineens: ‘Ja, ik heb een foto van jou ingestuurd als model voor het IFFG’. Uiteindelijk werd ik gekozen, maar ik wist helemaal niet wat ik moest doen. Ik zei nog: ‘Oh leuk, gaan we dan samen op de foto?’. Maar dat was niet de bedoeling, haha! Ik had nog nooit zoiets gedaan en vond het best wel spannend, maar het resultaat is echt heel mooi”, aldus Chermène, van wie haar ouders uit Suriname komen en haar moeders familie Chinees is.

Hoe belangrijk vind jij het dat het IFFG middels film mensen kennis laat maken met andere culturen?

,,Heel belangrijk. Als je iets weet van een andere cultuur weet je ook hoe je met mensen om moet gaan. Dat zie ik zelf ook in mijn werk. Ik doe een master physician assistant en werk momenteel in een huisartsenpraktijk. Verschillende culturen vragen om verschillende benaderingen. Kun je iets wel of niet zeggen? Sommige culturen zijn meer gesloten dan andere culturen. Wat is taboe binnen bepaalde culturen? Hoe ga je daar mee om? Dat kom je allemaal tegen en dan is het goed om andere culturen te leren begrijpen. Film kan daar ook bij helpen.”

Chermène kijkt zeer uit naar het IFFG: ,,Ik hou enorm van films die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, niet van die commerciële films. Ik vind het ook heel leuk om na de film even na te praten dus ik hoop dat ik op het IFFG een mooie film ga zien.”

Filmtip: Return to Seoul, een zoektocht naar haar biologische ouders zorgt voor verrassende wendingen in het leven van Freddie. Filmisch hoogstandje uit Zuid-Korea: zondag 16 april, 16.00 uur.

advertentie
advertentie