Wethouder Fatih Polati: 'Een internationaal filmfestival in Gorinchem: ik vind het bijzonder dat we dat hebben'
Wethouder Fatih Polati: 'Een internationaal filmfestival in Gorinchem: ik vind het bijzonder dat we dat hebben' Fotografie Studio Ziezo

Wethouder Fatih Polati: ‘Het internationaal filmfestival in Gorinchem doet meer dan films tonen’

19 maart 2023 om 15:11 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM Gorinchem is van 13 tot en met 16 april hét middelpunt van de filmwereld. Het Internationaal Filmfestival Gorinchem (IFFG) haalt de wereld naar de vesting. De komende weken kun je alvast proeven aan dat wat het filmfestival straks te bieden heeft. Deze week een interview met Fatih Polatli, sinds 2022 wethouder van cultuur.

Kende u het IFFG al vóór uw periode als wethouder?

,,Ja, ik heb daar al eens een film gekeken met mijn vrouw samen. Een internationaal filmfestival in Gorinchem: ik vind het bijzonder dat we dat hebben. Want het IFFG doet meer dan alleen films laten zien. Ze werken ook samen met scholen. Niet alle kinderen komen snel in aanraking met cultuur en op deze manier wel. Omdat ze na afloop met elkaar erover praten is dat heel educatief, zo ontwikkelen kinderen zich én misschien krijgen ze zelfs interesse in het maken van films.”

Hoe belangrijk is zoiets als het IFFG voor Gorinchem?

,,Het draagt bij aan de diversiteit van het cultuuraanbod in Gorinchem. Ik vind cultuur van én voor de stad heel belangrijk, zoals dat ook in onze visie staat. Daarbij vind ik het belangrijk dat ook de multiculturele Gorcumer zich aangesloten voelt en kennis kan maken met de cultuur en geschiedenis van Gorinchem. Mensen met een andere achtergrond kunnen wat mij betreft nog meer betrokken worden bij cultuur. Cultuur is een vorm van ontspanning en draagt bij aan het geluk van een mens. De stad moet goed weten welke culturele activiteiten er zijn.”

Hoe doet u dat?

,,Cultuur ook naar de mensen toe brengen. De drempel om naar een museum, bibliotheek of filmfestival te gaan is voor sommige mensen hoog. Het heeft mijn aandacht om die drempel te verlagen. Bijvoorbeeld door cultuur of boeken naar buurthuizen te brengen. Sommige mensen krijgen cultuur vanuit huis mee, anderen moeten cultuur zelf ontdekken. Ik heb het ook zelf moeten ontdekken. Ik weet nog goed dat Nilgün Yerli, schrijfster van de Garnalenpelster, naar De Nieuwe Doelen kwam. Daar wilde mijn vrouw graag heen. Ik raakte betoverd door de rode stoelen en het podium. Gezamenlijk naar een voorstelling kijken, mensen van binnen en buiten Gorinchem in de foyer ontmoeten: alles bij elkaar maakt zo’n avondje weg in eigen stad voor mij erg leuk.”

Gaat u dit jaar het IFFG bezoeken?

,,Ik zal de mogelijkheid zeker aangrijpen om te gaan. Ik ben heel nieuwsgierig wat er dit jaar op het menu staat. Ik ben geïnteresseerd in verhalen over mensen met een andere culturele achtergrond die ik nog niet ken. Mijn eigen verhaal hoef ik niet te zien, ik wil liever andere verhalen zien. Je kijkt naar andere mensen en hun verhalen, waardoor je misschien meer begrip krijgt. Dus ja, melancholische culturele films die je hart verwarmen en je raken, daar ben ik wel voor te porren.” 

Filmtip van het IFFG: Snow and the bear. Als verpleegkundige Asli aankomt in een klein dorpje in het oosten van Turkije, is het een ijzige winter. Als een dorpsbewoner op mysterieuze verdwijnt, zijn er veel vragen. Zondag 16 april om 11.00 uur en on demand.

advertentie
advertentie