Ilhan Tekir (36 jaar) is opnieuw lijsttrekker voor D66 bij de komende gemeenteraadsverkiezingen
Ilhan Tekir (36 jaar) is opnieuw lijsttrekker voor D66 bij de komende gemeenteraadsverkiezingen D66

D66 wil een gezonde bestuurscultuur

6 maart 2022 om 11:30 Gemeenteraadsverkiezingen

GORINCHEM  Ilhan Tekir is opnieuw lijsttrekker voor D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij benoemt het belangrijkste speerpunt voor zijn partij en reageert op de vijf stellingen die hem worden voorgelegd.

,,D66 wil zich sterk maken voor een gezonde bestuurscultuur, waar iedereen zijn zegje kan doen zonder te vrezen voor de nadelige gevolgen. De lokale democratie snakt naar onderhoud en vernieuwing, we moeten besturen in een veilige omgeving. Scherp op de inhoud, maar niet op de persoon. Laten we onze goede ideeën combineren met ons gedrag en de scherpe tegenstellingen tussen coalitie en oppositie doorbreken. Dat is een gezamenlijke opgave voor iedereen.”

Sloop de Nieuwe Doelen en bouw elders een nieuw theater

,,Gorinchem verdient echt een theater met een groot podium en in 2019 hebben we daar zeven miljoen voor gereserveerd. We zijn nu drie jaar verder en het lijkt alsof de Nieuwe Doelen verworden is tot een ‘never ending story’. We staren ons blind op juridische procedures en kijken te weinig naar de wensen van de stad. Laten we kiezen voor het plan met de meeste waarde en dat snel uitvoeren. Dat is belangrijker dan een discussie over de precieze locatie. Laat talenten tot bloei komen en het publiek genieten van het theater.”

Windmolens langs de rivier zijn een verrijking voor de skyline van Gorinchem

,,Als D66 zijn we aandrijver van verduurzaming, dat is nodig, Zon en wind zijn het meest voor de hand liggend voor duurzame energie, maar tien windturbines pal naast de stad vinden we geen goed idee, daarom steunden we de 500 meter motie. We willen nu de onderzoeken naar geluid en slagschaduw afwachten, vanwege de gevolgen voor mens en dier. Zorgvuldigheid boven snelheid. We moeten de energietransitie samen doen, daarbij kiezen wij voor verleiden en stimuleren, dan in plaats van tegen wil en dank doordrukken.”

De opvanglocatie asielzoekers in het oude belastingkantoor moet snel dicht

,,Wie Gorinchem binnenkomt ziet de borden van ‘stad van tolerantie’, dat mag geen lege huls zijn. We moeten mensen die hun huis en haard zijn ontvlucht niet naar een andere gemeente verwijzen. Het COA heeft hier een goed pand voor de opvang, er zijn voldoende vrijwilligers die zeggen ‘wij kunnen dit’. Klachten moeten kordaat worden opgepakt. Wij hebben vorig jaar al gezegd dat COA in het pand asielzoekers op mocht vangen, maar de coalitie wilde niet luisteren. He is triest dat we geregeerd worden door een aanwijzing, we hadden dat besluit vorig jaar zelf kunnen nemen.”

Leg ook bij verkoop bestaande woningen een bewoningsplicht op

,,In september vorig jaar hebben we een motie ingediend voor de opkoopbescherming voor koopwoningen in het  laag- en middensegment. Kijk naar de wijken waar schaarste is en leg daar de bewoningsplicht op. Zo komen meer woningen beschikbaar voor mensen die daarin willen wonen. Het college heeft nu gekozen voor nieuwbouwwoningen, wij zouden dat liever breder trekken. Opkoopbescherming is een deel van de oplossing, we willen de komende jaren duizend woningen bouwen in Gorinchem.”

Maak parkeren in de binnenstad gratis om ondernemers te compenseren

,,D66 heeft dat idee geopperd, na de oproep van Roel Bronkhorst van Hartje Gorkum. Maak het parkeren de eerste twee uur gratis voor bezoekers om zo ondernemers een boost te geven. Regelingen zoals het ‘wal en schip fonds’ bleken niet aan te sluiten bij de behoefte van ondernemers. Laat dat een wijze les zijn voor de toekomst. We zijn blij met het plan van Warenhuis Gorinchem. Herstel van de lokale economie begint bij de kleine winkelier.”

advertentie
advertentie