Joost van der Geest (30 jaar) is CDA lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen
Joost van der Geest (30 jaar) is CDA lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen CDA Gorinchem

Het CDA koestert het verenigingsleven

9 maart 2022 om 11:30 Politiek

GORINCHEM -  Lijsttrekker Joost van der Geest noemt de inzet voor het verenigingsleven in Gorinchem als speerpunt voor het CDA. En hij geeft zijn reactie op de vijf stellingen die Stad Gorinchem hem voorlegt. 

,,Voor ons zijn de verenigingen een speerpunt. Zij hebben een lastige tijd achter de rug met corona en we missen elkaar. Het gaat zowel om sport- als muziekverenigingen, maar ook kerken en moskeeën. We willen goed vrijwilligersbeleid, vrijwilligers zijn al zo schaars. We pleiten voor afschaffing van de OZB voor verenigingen, of als dat niet kan voor compensatie via subsidies. Verenigingen zijn gemeenschappen en zorgen voor ontmoetingen in de stad, dat geldt zowel voor sport- als cultuur; fysiek en mentaal.”

Sloop de Nieuwe Doelen en bouw elders nieuw theater

,,We geven de Nieuwe Doelen een laatste kans. We zijn nu al vijf of zes jaar bezig, dat kost veel geld en ambtelijke capaciteit. Als het nu niet lukt, zetten we een streep onder de Nieuwe Doelen. We kunnen ook andere dingen doen met dat geld, zoals muziekles op scholen of laagdrempelige cultuurpunten in alle wijken. Ik hoop dat het lukt met de aanbesteding, al weten we niet wat het betekent als we andere plekken betrekken bij de aanbesteding. Ik hoor van partijen dat ze dan afhaken.”

Windmolens zijn een verrijking voor de skyline van Gorinchem

“Wij zijn niet voor grote windturbines op Avelingen. Wel hebben wij de zoektocht naar windmolens op Avelingen gesteund en willen ook dat het onderzoek wordt afgemaakt. Kijk naar een bedrijf als Vreugdenhil, die willen we wél hier houden en helpen verduurzamen. Windmolens zijn nooit het doel geweest voor het CDA, maar kan een middel zijn om te verduurzamen. Er is nu geen draagvlak voor grote windturbines onder bedrijven en inwoners. We gaan dus samen met de bedrijven op Avelingen om op andere manieren te verduurzamen, met oog voor natuur, inwoners en bedrijven.”

De opvanglocatie asielzoekers in het oude belastingkantoor moet zo snel mogelijk dicht

,,We zijn als CDA met een motie gekomen om het pand te herontwikkelen. Dan moeten we het als gemeente van het COA kopen om dat mogelijk te maken. De aanwijzing voor de opvang is voor een jaar, die tijd kunnen we gebruiken als overbrugging naar kleinschalige opvang. Geef ons de tijd om dat te doen en te zoeken naar een schaal die bij ons past. Na dat jaar kunnen we het pand van herontwikkelen in samenwerking met de wijk.”

Leg ook bij verkoop bestaande woningen een bewoningsplicht op

,,Dit is niet de enige oplossing en kan niet voor iedere woning, ouders moeten wel een woning voor hun kind kunnen kopen. Starters kunnen moeilijk een woning kopen, ouderen willen misschien wel doorstromen, maar liefst in hun eigen wijk. We stimuleren het wonen boven winkels. Bijbouwen is niet eenvoudig, er is een tekort aan mensen in de bouw. Misschien kunnen we iets met studentenhuisvesting met een campus contract in samenwerking met Poort6. Vroeger had je een zusterflat bij het Beatrixziekenhuis, dat is ook een vorm voor jongeren om op kamers te gaan.”

Maak parkeren in de binnenstad gratis om ondernemers te compenseren voor lockdowns

,,Parkeren is nooit gratis, iemand moet het betalen. Onze parkeertarieven zijn met 1.20 euro per uur al laag. Dat is echt een koopje. We hebben een mooie binnenstad met veel winkels en horeca, dat mag wat waard zijn. Wij kiezen voor goede voorzieningen zoals een bewaakte fietsenstalling en uitbreiding van parkeergarage Kweeklust. Misschien is een spaarsysteem voor gratis parkeertijd een idee. Ondernemers steunt het CDA liever op een andere manier dan gratis parkeren.”

advertentie
advertentie