Leon Karreman in zijn winkel Piazza Menswear.
Leon Karreman in zijn winkel Piazza Menswear. Mirjam de Swart

Geen compensatie voor Piazza Menswear: ‘Straks kan ik mijn personeel naar het UWV sturen’

29 januari 2021 om 18:11 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM In oktober, midden in coronatijd, waagde Leon Karreman de sprong en opende hij zijn winkel Piazza Menswear in het Piazza Center. Dat hij in onzekere coronatijden deze stap durfde te zetten, dreigt hem nu de nek te gaan kosten. ,,Straks kan ik mijn medewerkers naar het UWV sturen.” 

door Mirjam de Swart 

De winkel in het Piazza Centrum was krap twee maanden open toen premier Rutte aankondigde dat niet-essentiële winkels hun deuren moesten sluiten. ,,Geen probleem, denk je dan nog. Wat moet dat moet”, aldus Karreman die tevens eigenaar is van kledingwinkel Van Soest in de binnenstad van Gorinchem. ,,Voor mijn winkel in de binnenstad was het snel geregeld.  Met die winkel maak ik aanspraak op diverse regelingen. Geen vetpot, maar daar heb ik begrip voor. Het is niet reëel om te denken dat alles voor de volle 100% vergoed wordt.”  

Het is zo ontzettend oneerlijk

Voor zijn winkel in het Piazza geldt echter een heel ander verhaal. Toen Karreman zijn accountant belde om ook voor die winkel de tegemoetkomingen aan te vragen, wachtte hem een zeer onaangename verrassing. ,,Leon, je krijgt niks, zei mijn accountant tegen me.  Helemaal niks! En waarom? Omdat ik het aangedurfd heb om in deze moeilijke tijden een winkel te openen?”  

TRACKRECORD Omdat de winkel van Karreman in oktober 2020 voor de eerste keer haar deuren opende, valt de ondernemer met deze winkel overal tussen de wal en het schip. De regelingen gelden alleen voor winkels die voor 1 juli zijn gestart. Karreman: ,,Ik heb met mijn winkel in het Piazza nog geen ‘trackrecord’ opgebouwd, redeneert de overheid. Ik betaal mijn belastingen, ik zorg dat mijn administratie op orde is. Het is zo ontzettend oneerlijk. Je moet toch gewoon gecompenseerd worden als je keurig aan alle verplichtingen voldoet?” 

Karreman heeft inmiddels ook al een gesprek gehad met de Gorcumse wethouder Joost van der Geest over de kwestie. ,,Die toont alle begrip, maar geeft ook aan dat hij niks voor me kan betekenen. Hij is aan handen gebonden. Iedereen die ik spreek, vind het een hele vervelende situatie. Iedereen begrijpt dat dit oneerlijk is, maar niemand kan er wat aan doen.” 

Ondernemers die hun nek uit durven te steken, laten ze stikken

,,Eigenlijk is er gewoon maatwerk nodig”, aldus Karreman. ,,Maar daar wil de overheid niet aan beginnen. Onbegrijpelijk! Het MKB (waar de winkel van Karreman ook onder valt, red.) is de grootste werkgever van Nederland. Er gaan miljarden naar KLM, maar ondernemers die hun nek uit durven te steken in deze moeilijke tijden, laten ze stikken. Begrijp me goed, ik snap waarom deze maatregelen er zijn. En ik weet ook dat het echt niet mogelijk is om iedereen voor 100% te compenseren. Dat vraag ik ook niet. Maar ik vind wel dat ik moet krijgen waar ik recht op heb.” 

KAPOT ,,De winkel draaide zo ontzettend goed”, gaat Karreman verder. ,,Vanaf de eerste week wisten de klanten ons al te vinden.  En nu, een goedlopende zaak wordt op deze manier gewoon kapot gemaakt. Ik kan straks mijn drie medewerkers naar het UWV sturen. Ik weet als geen ander dat ondernemen ook betekent dat je risico’s durft te nemen, maar dit is gewoon niet eerlijk.” 

Hoe lang Karreman het nog volhoudt met zijn winkel in het Piazza Center durft hij niet te zeggen. ,,Als deze situatie niet verandert, wordt het wel heel lastig om over twee maanden te zeggen: we gaan weer verkopen.  Ik heb gelukkig nog wel wat vlees op de botten en ik vind het ook helemaal niet erg om er eigen geld in te stoppen. Maar, ik blijf het zeggen, ik wil gewoon krijgen waar ik recht op heb!” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie