Hannie Thoen gunt Fred Delfgaauw een ballonvaart voor zijn inzet voor cultuur en jongeren in de stad
Hannie Thoen gunt Fred Delfgaauw een ballonvaart voor zijn inzet voor cultuur en jongeren in de stad Prive collectie
wie gun jij een ballonvaart?

‘Ik bewonder zijn liefde voor het vak’

Mensen Ballonvaart Gorinchem

Wie gun jij een ballonvaart? Deze oproep verscheen oktober vorig jaar in deze krant. Om kans te maken op een ballonvaart hoefden de lezers slechts aan te geven wie volgens hen zeker moest opstijgen. Als alle verhalen zijn gepubliceerd, kan er online op de verhalen gestemd worden. Uiteindelijk bepaalt de lezer van De Stad Gorinchem wie er de lucht in gaat in het voorjaar van 2021. Deze week gunt Hannie Thoen-Koeleman de ballonvaart aan theatermaker Fred Delfgaauw vanwege zijn hart voor cultuur en zijn inzet voor jonge mensen op het podium.

door Hannie Visser-Kieboom

Hannie Thoen-Koeleman is een liefhebber van de voorstellingen van theatermaker Fred Delfgaauw. Toen ze de oproep in Stad Gorinchem las om iemand op te geven die ze een ballonvaart gunde, dacht ze dan ook als eerste aan Delfgaauw.

,,Het kwam zomaar in me op, ik las toen net iets in de krant over subsidie voor Peeriscoop. Ik ben al heel vaak naar een voorstelling van hem geweest en ze zijn heel herkenbaar. Ze zitten altijd goed in elkaar en zetten je aan het denken”, zo vertelt Hannie aan de keukentafel in haar appartement. Al meer dan vijftien jaar bezoekt ze regelmatig voorstellingen van Delfgaauw, soms bezoekt ze voorstellingen meer dan één keer. ,,Een tweede keer hoor je altijd meer dan de eerste keer. Heel mooi vond ik de voorstelling Paradijsvogels. Verder doet hij veel aan talentontwikkeling en het begeleiden van jongeren. Ik bewonder hem, omdat hij al zijn tijd en energie stopt in het theater.” Zelf heeft Thoen geen podiumervaring, ze vindt zichzelf te introvert om op de planken te staan. Voor corona bezocht ze maandelijks één tot twee theatervoorstellingen in of buiten Gorinchem, afhankelijk van het aanbod. ,,Na de voorstelling maakten we dan weleens een praatje aan de bar. Zijn liefde voor het vak, maar ook zijn liefde om beginners een kans te geven in het theater zijn zo belangrijk voor de stad.” Ze mist het theater en probeert het gemis te compenseren met veel wandelen, ook begeleidde ze haar kleinzoon met zijn huiswerk toen de scholen gesloten waren.

HOOGTEVREES Ze heeft zelf nog nooit een ballonvaart gemaakt, wel ging ze tweemaal mee kijken toen haar man een ballonvaart maakte. ,,Mijn man vertelde dat je er weinig van merkt, maar ik heb zelf hoogtevrees”. Die hoogtevrees deelt ze met Fred Delfgaauw (61 jaar) zelf. ,,Ik heb ooit weleens een ballonvaart gemaakt, maar toen was ik 28. Ook toen had ik al een dubbel gevoel, het is fascinerend, vooral na afloop. Ik heb toch wel last van hoogtevrees en als je zo hoog in een ballon vaart, dan moet je wel even iets uitschakelen. Als je ouder wordt, wordt je ook voorzichtiger. Maar ik blijf nieuwsgierig”, zo vertelt Delfgaauw. ,,Maar het is fantastisch dat iemand bij dit gunt, het is altijd mooi om een ander mens iets te gunnen. Meestal gaat het om mensen die elkaar iets niet gunnen. In mijn voorstellingen heb ik dan toch iets geraakt, waardoor mensen mij die gunnen. Heb ik hun leven even een beetje mooier gemaakt. Echt, we maken een betere wereld als we de ander iets gunnen, ook al is het nog zo klein om mee te beginnen. Daar doe je het als theatermaker voor, het is ook heerlijk dat na afloop van een voorstelling mensen naar je toe komen. Dat ze ontroering of emotie hebben gevoeld bij een verhaal. Dat heb ik zelf ook regelmatig als ik film heb gezien of een boek uitgelezen. Dat je even een zucht laat, van ‘wow’. Dat je dat mee mag maken, dat er iets in iemands hoofd gebeurt dat dan blijft hangen”.

Volgende week verschijnt in Stad Gorinchem een artikel over hoe lezers kunnen stemmen op alle persoonlijke verhalen over de ballonvaart. De tien andere verhalen zijn terug te lezen op de website. In totaal worden drie ballonvaarten weggegeven door Stad Gorinchem.

advertentie
advertentie