Echtpaar De Jong-Klopping ontving felicitaties van burgemeester Reinie Melissant
Echtpaar De Jong-Klopping ontving felicitaties van burgemeester Reinie Melissant Gemeente Gorinchem

Echtpaar De Jong-Klopping 60 jaar getrouwd: “Het draait om geven en nemen”

24 november 2021 om 08:58 Mensen

GORINCHEM – Burgemeester Reinie Melissant feliciteerde deze week het Gorinchemse echtpaar De Jong-Klopping met hun diamanten huwelijk. Op 22 november waren ze 60 jaar getrouwd.  

door Esther de Swart-Peeters

Frans de Jong (79) en Roeli de Jong-Klopping (79) stappen op 22 november 1961 in Amsterdam in het huwelijksbootje. Ze zijn er geboren en getogen. Op 17-jarige leeftijd ontmoeten ze elkaar op de dansvloer van de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij (ADM). Frans: ,,De ADM organiseerde voor mensen uit de buurt regelmatig dansfeestjes in de kantine. Toen Roeli en ik een dansje waagden, zei ze dat ze met niemand anders wilde dansen. Sindsdien zijn we samen.” 

55 JAAR IN GORINCHEM EN TOCH GEEN BLIEK Frans is timmerman in de bouw en vindt werk in Vuren. Het stel zoekt in de buurt naar woonruimte. In 1965 lukt het Frans en Roeli om hun woning aan de drukke De Clercqstraat in hartje Amsterdam te ruilen voor een huis in Gorinchem. Met hun eerste kind – een dochter – vestigen ze zich in Gorinchem. De woningruil pakt niet meteen goed uit. Roeli heeft wel vijf jaar nodig om aan het rustige leven hier te wennen. De stap is voor haar dan ook groot: in Amsterdam werkte Roeli als coupeuse voor exclusieve ateliers. In Gorinchem vindt ze niet meer zulk werk. 

Inmiddels zijn Frans en Roeli verknocht aan Gorinchem en de hoofdstad bezoeken ze haast nooit meer. Frans zegt over zijn vrouw: ,,Voor geen prijs gaat ze hier nu weg hoor.” En op de vraag of Frans zich inmiddels een echte Gorcumer voelt, antwoordt hij: ,,Ondanks alles ben ik geen Bliek; er zit nog altijd een klein beetje Amsterdammer in mij.” 

SAMEN EEN ONDERSCHEIDING Ze krijgen nog een dochter en een zoon. Frans en Roeli zijn druk met hun gezin en zijn werk. Ook zetten ze zich jarenlang in voor het verenigingsleven in Gorinchem. Frans is 40 jaar verbonden aan zwem- en waterpoloclub PCG. Hij is er zwemtrainer, zit in de redactie van het clubblad, is bestuurssecretaris en als laatste houdt hij als vrijwilliger toezicht op de zwemmers. Dit doet hij tot corona uitbreekt. Voor zijn inzet krijgt Frans in 2011 zelfs een lintje uitgereikt door burgemeester IJssels. 

Frans: ,,Roeli had dan wel geen betaalde baan, ze deed vrijwilligerswerk én heeft mij altijd overal bij geholpen. Nadat ik de onderscheiding ontving, hebben de kinderen er meteen voor gezorgd dat mijn vrouw ook gedecoreerd werd: thuis gaven ze hun moeder een sjerp als dank.” 

BEZIGE BIJTJES Frans en Roeli zijn een goed team. Samen staan ze op rommelmarkten, bakken oliebollen en ze begeleiden toeristen die de toren van de Grote Kerk willen beklimmen. De opbrengsten daarvan zijn voor de zwemvereniging. Roeli kruipt voor het maken van kleding voor de drie kinderen en familieleden nog vaak achter de naaimachine. 

Ontspanning zoekt het stel tijdens vakanties. Ze trekken er zodra het kan op uit met hun caravan. Frans: ,,We zijn echte kampeerders. Vroeg in het voorjaar koppelen we de caravan achter de auto en gaan daar naartoe waar we zin in hebben. Pas laat in het najaar gaat het vakantiehuis op wielen de garage in.” Ze reizen vrijwel altijd zonder plan. ,,Drie dagen hier dan weer een weekje daar. We plannen niets en zien op deze manier veel.” Op de bonnefooi zagen ze bijvoorbeeld het noorderlicht bij de Noordkaap in Noorwegen en kwamen ze uit in Noord-Italië. 

VIERING VOLGEND VOORJAAR Volgens Frans draait het in een huwelijk om geven en nemen. En nu zijn ze 60 jaar getrouwd. Het geplande feest volgende week gaat niet door. Ze verloren onlangs hun oudste dochter. Frans: ,,We willen het nu niet vieren. We stellen het uit naar volgend jaar april. Als we beiden 80 zijn geworden, geven we een feestje.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie