Burgemeester Reinie Melissant feliciteerde het echtpaar Inge en Eef Blankenstein met hun diamanten huwelijk.
Burgemeester Reinie Melissant feliciteerde het echtpaar Inge en Eef Blankenstein met hun diamanten huwelijk. Gemeente Gorinchem

Eef en Inge zijn 60 jaar getrouwd: “Niet zo moeilijk doen”

30 juni 2022 om 15:15 Mensen

GORINCHEM – 60 jaar getrouwd, die mijlpaal behaalden Eef Blankenstein (84) en Inge Blankenstein (82) op 29 juni. Burgemeester Reinie Melissant ging bij het echtpaar langs om ze te feliciteren.

door Esther de Swart-Peeters

Inge is 16 jaar als ze bij binnenkomst in de dansschool van haar woonplaats Hilversum Eef ziet. Inge valt als een blok voor de 19-jarige plaatsgenoot. ,,Ik vond hem meteen een hele leuke vent.” Ook Eef ziet Inge staan en stapt op haar af. Ze leren elkaar beter kennen door de fietstochtjes die ze na dansles maken. Elke week rijdt Eef een stuk met Inge mee naar huis. Ze krijgen verkering en drie jaar later, in 1959, verlooft het stel zich. 

NAAR GORINCHEM Eef krijgt in 1961 een aanstelling als onderwijzer bij de J.P. Waaleschool in Gorinchem. Nu is het wachten op een huis zodat hij en Inge kunnen trouwen. Dat huis laat op zich wachten. Pas in juni 1962 kunnen ze eindelijk hun boterbriefje halen, want ze krijgen de sleutel van hun flat aan de Drossaartstraat. De bruiloft is in Hilversum. Als verrassing zijn Eefs Gorcumse leerlingen naar Hilversum gekomen. Inge: ,,Dat was enig. We hadden niks door.” 

Ik moest erg wennen aan Gorinchem. Gelukkig ontfermde de buurvrouw zich over mij

GORINCHEM LEREN KENNEN Eef vindt snel zijn draai in Gorinchem: hij werkt en wordt lid van sportverenigingen. Hij dompelt zich onder in zijn nieuwe woonplaats en heeft het naar zijn zin. Dat ligt voor Inge anders. Ze werkt als secretaresse bij de omroep NRU, de tegenwoordige NOS. In die tijd moeten vrouwen stoppen met werken als ze trouwen. Zo ook Inge. ,,Ik moest erg wennen aan Gorinchem. Ik had geen werk en nog geen gezin. Gelukkig ontfermde de buurvrouw zich over mij. Zo leerde ik de stad en de mensen kennen. Met de komst van de kinderen – Eef en Inge krijgen twee zoons en twee dochters – breidt ze haar sociale contacten uit. 

WERK Als de kinderen naar school gaan, pakt Inge haar werk als typiste weer op. Dat doet ze de eerste jaren thuis. Later gaat ze voor Van Noordenne accountants op kantoor aan de slag. Ze werkt er 23 jaar. Daarnaast zet Inge zich in voor de school van de kinderen en staat ze Eef bij, die verschillende bestuursfuncties heeft bij sportclubs. Inge zegt erover: ,,Ik heb veel clubblaadjes getypt. Allemaal liefdewerk oud papier. Dat deed ik met veel plezier.” 

Ook Eefs carrière gaat goed. Na ongeveer 12 jaar basisonderwijs stapt hij over naar het praktijkonderwijs. Hij is docent A.V.O. (algemeen vormend onderwijs) en Engels en later directeur op de ambachtsschool. Het latere Merewade College, nu het Omnia College. Leuk detail: een zoon van het echtpaar werkt er. Als Eef met de vut gaat heeft hij er 40 arbeidsjaren op zitten. 

We vinden elkaar gewoon nog steeds leuk

NEDERLAND VAKANTIELAND Als het echtpaar niet meer gebonden is aan werk, maken ze uitstapjes. Het meeste in Nederland en op de fiets. Maar ook met bus en vliegtuig naar het buitenland. Inge haalt pas haar rijbewijs als ze 53 jaar is. Eef rijdt liever geen auto. Het weerhoudt hen er niet van om erop uit te trekken. ,,Met trein en bus. We kennen veel plekken in Nederland”, zegt Inge. Door Eefs gezondheid, hij heeft dementie, worden de uitstapjes minder. 

66 JAAR SAMEN Nu zijn ze 66 jaar samen en 60 jaar getrouwd. Op de vraag hoe ze zolang gelukkig zijn, antwoordt Inge: ,,We vinden elkaar gewoon nog steeds leuk. En we doen ook niet zo moeilijk.” 

Inge: ,,Het feest is al geweest. Onze kleinzoon wilde een groot familiefeest. Dus vierden we onze trouwdag op 18 juni toen iedereen samenkwam. We hadden een gezellige dag met afsluitend een barbecue in de tuin van onze dochter.” Op 30 juni, de dag na hun trouwdag, kwam de burgemeester het echtpaar feliciteren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie