Tien windmolens ontnemen het zicht op de vesting Gorinchem
Tien windmolens ontnemen het zicht op de vesting Gorinchem Pellikaan Vastgoed

‘Mooi en duurzaam Gorinchem’ onderzoekt alternatieven voor windmolens

22 april 2021 om 13:35 Natuur en milieu Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM De weerstand tegen de komst van zeven tot tien grote windmolens in Gorinchem krijgt vorm in de stichting ‘Mooi en duurzaam Gorinchem’. Vorige week nam de meerderheid in de gemeenteraden van Gorinchem en Molenlanden de Regionale Energie Strategie 1.0 aan die de komst van windmolens mogelijk maakt.

Rik Pellikaan is initiatiefnemer van de stichting en liet zijn bezwaren tegen de locaties van de windmolens aan de raad horen op de zeepkist. Ook liet hij foto’s maken met daarop geprojecteerd de zoekgebied van de windmolens bij Avelingen en langs de A15 bij Gorinchem-Oost. Hij wordt straks penningmeester van de nieuwe stiichting. ,,We zijn bij de notaris geweest en hebben de naam vastgelegd, voor de definitieve oprichting zoeken we nog naar enkele bestuursleden”. Samen met het IKG (Industriele Kring Gorinchem) is inmiddels een afspraak gepland met wethouder Eelke Kraaijeveld om samen te gaan kijken naar alternatieve locaties voor windmolens.

LICHTSCHERM Ook in Gorinchem-Oost leven bedenkingen tegen de windmolens, ook al besloot de gemeenteraad een afstand van 500 meter bij bebouwing voor de windmolens op te nemen in de RES. Ron Weck woont zelf in het oudere deel van Gorinchem-Oost, toch ziet hij grote bezwaren tegen de bouw van windmolens en noemt hij de afstand van 500 meter echt onvoldoende. ,,De plannen zijn echt al veel verder dan we dachten. Ik hoor van collega’s uit bijvoorbeeld de Hoeksche Waard dat er echt veel geluidsoverlast is bij windmolens. Daar zijn molens ook dicht bij bebouwing geplaatst. We hebben in Gorinchem genoeg daken om zonnepanelen op te leggen, ook moeten we zuiniger zijn met energie. De gemeente Gorinchem gebruikt nu bijvoorbeeld dat grote lichtscherm op Gorinchem-Oost om de stad te promoten. Zo’n scherm gebruikt echt heel veel stroom”. Verder stoort Weck zich aan wat hij noemt de ‘jubelstemming’ bij de gemeente over de RES. ,,Er komen alleen maar voorstanders aan het woord, terwijl de gevolgen voor de bewoners in het gebied onderbelicht blijven”.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie