De windmolens ingetekend op de plattegrond van Gorinchem
De windmolens ingetekend op de plattegrond van Gorinchem Pellikaan Vastgoed

Meerderheid raad wil geen windmolens binnen een straal van 500 meter van bebouwing

14 april 2021 om 07:57 Politiek Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM Vijftien raadsleden willen niet dat windmolens binnen een straal van 500 meter van inwoners worden gebouwd. Ook coalitiepartij Stadsbelang steunde de motie van de oppositie. De andere coalitiepartijen Democraten Gorinchem, CDA en PvdA steunden de motie niet.

De discussie over de Regionale Energiestrategie duurde tot net na middernacht, maar het raadsvoorstel werd met grote meerderheid aangenomen. Alleen VVD, Gorcum Actief en Fractie van Maaren stemden tegen de RES, vooral vanwege de zoekgebieden voor zeven tot tien windmolens. De windmolens domineerden de discussie over de RES 1.0 in de raad. Dat werd nog versterkt door het inspreken op de zeepkist van Rik Pellikaan, die vooral bezwaren heeft tegen de windmolens op Avelingen. Hij liet een foto impressie maken waarop de windmolens zijn ingetekend om zo Gorinchem wakker te schudden. Inmiddels zijn twee WOB verzoeken ingediend bij de gemeente, vanwege privacywetgeving bleven de indieners anoniem. Dat nu zoekgebieden zijn vastgesteld voor de windmolens wil nog niet zeggen dat ze ook echt gebouwd gaan worden, daar is nog meer onderzoek voor nodig. De provincie buigt zich ook nog over de RES.

NETCAPACITEIT Wethouder Eelke Kraaijeveld verdedigde het plan met verve, hij liet weten dat bedrijven op Avelingen ook kansen zien in windenergie. Jacques Roeland (Stadsbelang) wilde vooral weten met welke bedrijven op Avelingen wethouder Kraaijeveld heeft gesproken. Kraaijeveld noemde daarbij concreet Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Ook sprak hij met het bedrijf Damen, dat aanvankelijk positief was. ,,Vooral onder het personeel was een grotere zorg, ook omdat zij graag wandelen in het natuurgebied Avelingen. We gaan nog verder in het gesprek met dit bedrijf over duurzame energie”. Bij de keuze van dat bedrijventerrein is in overleg met Stedin ook gekeken naar netcapaciteit. Door opwek van duurzame energie dichtbij grootverbruikers te bouwen, hoeft minder extra netcapaciteit te worden aangelegd. Één van de grootverbruikers is onder andere Vreugdenhill, als dit bedrijf klimaatneutraal wordt, staat dat gelijk aan 6000 huishoudens. In de RES wordt naast windenergie ook ingezet op zonne-energie en een energiebesparing van twintig procent.

EIGENAARSCHAP De RES werd diezelfde avond ook besproken in de gemeente Molenlanden, beide gemeenten vormen samen het RES gebied Alblasserwaard. Molenlanden kiest voor 280 kleine windmolens en zonnepanelen op daken. Voor grote windmolens zijn alleen aandachtsgebieden opgenomen. In Molenlanden nam de raad een amendement aan om vijftig procent van de opbrengst van duurzaam opgewekte energie ten goede te laten komen aan lokaal eigenaarschap. Wethouder Kraaijeveld was hier wel van gecharmeerd en toonde zich bereid dit over te nemen. Naast de uitgebreide discussie diende de raad van Gorinchem vier moties in, die leiden tot enkele schorsingen van de raad. 

GELUIDSNORM De motie over een afstand van hemelsbreed 500 meter kon niet op enthousiasme rekenen van wethouder Kraaijeveld. Door dit zo vast te leggen, kunnen de huidige plannen voor windmolens bij Gorinchem-Oost in het gedrang komen, zo liet hij de raad weten. Toch werd de motie met vijftien stemmen voor en tien tegen aangenomen. In de motie wordt ook opgenomen om het advies van het RIVM over te nemen en een strengere geluidsnorm te hanteren dan de wettelijke norm van 47 dB. Ook moet Gorinchem omliggende gemeenten goed mee nemen in de ontwikkelingen van duurzame energie. In de gemeente Altena zijn naar aanleiding van de foto compositie met tien windmolens in de skyline van Gorinchem al raadsvragen gesteld door het CDA.

DEBAT De raad steunde unaniem de motie om ook scholen te helpen bij het verduurzamen; negen scholen in Gorinchem hebben al zonnepanelen en nog eens twee hebben plannen daartoe. Ook het nieuwe ’t Gilde moet een energie neutrale school worden. De motie van raadslid Everdien Hamann (Gorcum Actief) om een groot debat in de stad te houden over windmolens kreeg geen steun van andere partijen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie