Vanaf 13 juli worden de openingen van de afvalcontainers verkleind
Vanaf 13 juli worden de openingen van de afvalcontainers verkleind foto: GP-buro

Nieuwe verzamelcontainers voor GFT en kleinere inworp openingen

11 juli 2022 om 15:57 Natuur en milieu

GORINCHEM Waardlanden en de gemeente Gorinchem starten woensdag 13 juli met aanpassingen aan de verzamelcontainers die nodig zijn voor de invoering van het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid met de milieupas Zo worden de inworp openingen van de ondergrondse verzamelcontainers voor restafval en pmd (plastic verpakkingen, metaal en drankpakken) kleiner. Tevens worden nieuwe verzamelcontainers voor GFT afval geplaatst. 

De inworp opening van de ondergrondse verzamelcontainers voor restafval en pmd containers gaat van 80 liter naar 60 liter. De opening wordt dus iets kleiner. Verder verandert er niets. Wel kan het zijn dat de ondergrondse containers tijdens de werkzaamheden tijdelijk minder goed bereikbaar zijn. De meeste mensen gebruiken vuilniszakken van 60 liter. De grootte van de aangepaste opening is daar gelijk aan. Deze vuilniszakken passen er dus nog steeds in. Met een kleinere opening kan wel minder makkelijk grofvuil in ondergrondse containers gestopt worden.

GROFVUIL Ondergrondse verzamelcontainers zijn bedoeld voor fijn huishoudelijk afval (vuilniszakken). Grofvuil, zoals laminaat of een kapotte tuinstoel, hoort niet in de ondergrondse containers. Door de kleinere opening is het minder makkelijk om dit erin te stoppen. Ook worden zo storingen voorkomen. Regelmatig komt grofvuil klem te zitten in de container, waardoor de klep niet meer opengaat. Hierdoor kunnen buurtbewoners hun afval niet meer kwijt. Grofvuil kan worden opgehaald of weggebracht naar de milieustraten. Meer informatie is te vinden op de website van Waardlanden of download de handige Waardlanden-app.

MILIEUPAS Bij flats en appartementencomplexen plaatst Waardlanden verzamelcontainers voor gft. Deze containers blijven nog even dicht, later dit jaar wordt een milieupas verstrekt om toegang ter krijgen tot de ondergrondse restafvalcontainers. Tot die tijd blijven de verzamelcontainers voor gft afgesloten. Het plaatsen en aanpassen van de verzamelcontainers is onderdeel van de invoering van het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid. Dit beleid hebben de gemeenten Gorinchem, Molenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Vijfheerenlanden vorig jaar samen met Waardlanden opgesteld. Met dit nieuwe plan moet de hoeveelheid afval teruggebracht worden van 232 kilogram naar maximaal 100 kilogram per persoon per jaar. Meer info op www.waardlanden.nl/nieuwbeleid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie