Evelien, Marjolein en Floor genieten van hun vrije tijd
Evelien, Marjolein en Floor genieten van hun vrije tijd Agnes Corbeij

Kinderen thuis, en nu?

19 maart 2020 om 09:01 Overig

BUNNIK Veel ouders staan voor de uitdaging hun kinderen drie weken thuis om zich heen te hebben. Geen school, geen opvang, vaak geen oppas opa's en oma’s omdat zij tot de risicogroep behoren. Voor veel ouders geldt dat ze zelf thuis moeten werken. Hoe hou je de kinderen - liefst toch een beetje nuttig - bezig? Op deze vraag kwamen de afgelopen dagen al veel tips online. Wij zetten een selectie bij elkaar.

Het is natuurlijk prachtig weer, wat betekent dat veel kinderen uren buiten spelen in deze ‘corona vakantie’, zoals veel kinderen het noemen. De meeste scholen komen met online lesmateriaal, zodat de kinderen verder kunnen waar ze gebleven waren en over drie weken niet meteen een grote achterstand opgelopen hebben.

DAGRITME Maar er zijn meer bronnen van inspiratie voor ouders. Wij-leren.nl, kennisplatform voor het onderwijs, schreef op 14 maart een artikel met de titel ‘75 praktische tips voor ouders met kinderen die thuis leren’. De tips lopen uiteen van het bieden van een dagritme aan kinderen tot het belang van buiten spelen en het leerzame aspect van bordspelletjes. Ook wordt er aan de ouder zelf gedacht. ,,Vraag niet teveel van jezelf, je hebt immers de rol van ouder en niet die van leraar.”

De kleuteruniversiteit richt zich speciaal op kinderen in de kleuterleeftijd. Er wordt een dagschema aangeboden voor kleuters en er staan tips op over voorlezen, rollenspel, leren tellen en samen koken. Voor de oudere kinderen wordt ook aangeraden het Jeugdjournaal te blijven kijken, zodat ze goed kunnen begrijpen wat er gaande is.

SPORT Sportverenigingen zijn gesloten en ook daarvoor worden alternatieven aangeboden. Sommige verenigingen, zoals GJS, Unitas, Gorinchem Beweegt en FysioPP in Gorinchem, bieden online oefeningen aan. Zo geven sportverenigingen soms tips op Facebook om in vorm te blijven. Op social media worden ook tips gedeeld zoals de website chessity.com, waar kinderen al gamend kunnen leren schaken.

Nu alle excursies en museumbezoeken niet doorgaan, blijft de mogelijkheid voor een virtuele rondleiding over, bijvoorbeeld via travelandleisure.com, waar twaalf beroemde musea een virtuele rondleiding, waaronder het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Maar ook Guggenheim in New York en de National Gallery of Art in Washington D.C. zijn op die manier te bezichtigen. De rondleidingen zijn echter niet specifiek op kinderen gericht.

BUITEN Zo lang het mooi weer blijft en we nog niet massaal binnen hoeven te blijven, is er ook alle gelegenheid om buiten te blijven spelen, in de eigen tuin of in de speeltuin in de buurt. Met een bal, walkie talkies, stoepkrijt of een springtouw zijn veel kinderen uren bezig te houden, terwijl binnen 'gewoon' gewerkt kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie