Gorinchem sluit een woning niet altijd na de vondst van drugs
Gorinchem sluit een woning niet altijd na de vondst van drugs Gemeente Leusden

Drie woningen na drugsvondst niet gesloten door burgemeester

Overig

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant heeft in 2021 twaalf maal overwogen om een woning te sluiten vanwege de vondst van drugs. In negen gevallen is daadwerkelijk overgegaan tot sluiting van een woning. Dat schrijft het college in antwoord op vragen vanuit D66.

De Wet Damocles biedt de burgemeester de bevoegdheid om tot sluiting van woningen over te gaan bij de vondst van drugs. Deze wet is echter niet onomstreden, zo stelt D66. In rechterlijke uitspraken wordt gehamerd op het goed onderbouwen van het besluit tot sluiting van een drugspand. ,,Bij iedere casus wordt te allen tijden naar alle feiten en omstandigheden gekeken en worden belangen zorgvuldig tegen elkaar afgewogen”, zo schrijft het college bij de beantwoording van de D66 vragen. Ze spreekt van maatwerk, dat geldt ook als het om kinderen gaat. Gorinchem heeft in haar beleidsregels vastgesteld dat kinderen in Gorinchem nooit op straat mogen komen staan. Datzelfde maatwerk past ze toe voor andere psychische, kwetsbare medebewoners of ouders die geen weet hebben van aanwezige drugs van medebewoners.

ZWARTE LIJST D66 doet verder navraag of de woningcorporatie in Gorinchem gebruik maakt van een ‘zwarte lijst’ voor mensen die bij sluiting van hun woning op straat komen te staan. Daardoor zouden mensen permanent hun huisvesting verliezen. Poort6 heeft volgens de gemeente geen ‘zwarte lijst’, maar kijkt steeds per geval of het huurcontract wordt ontbonden. Gorinchem heeft overigens geen afspraken met de woningcorporatie om een woning niet te sluiten als drugspand als de huurder vrijwilliger vertrekt uit een huurwoning. Sluiten van een woning is vooral bedoeld om de bekendheid als drugswoning in het criminele circuit te niet te doen, mede in het belang van de veiligheid van nieuwe bewoners.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie