Afval rond containers achter het Gorcums Museum
Afval rond containers achter het Gorcums Museum Hannie Visser-Kieboom

Wethouder De Boer verdrietig over bijplaatsing afval bij containers in Gorinchem

26 mei 2023 om 17:39 Overig

GORINCHEM Raadslid Kees van Willigen (Democraten Gorinchem) uitte donderdagavond in de raad zijn ongenoegen over gebrekkige communicatie rond de invoering van de milieupassen voor het huishoudelijk afval. Wethouder Mark de Boer maakt dagelijks een ronde door de stad en ziet vooral veel grof vuil bij de afvalcontainers. En dat maakt hem vooral verdrietig. 

Deze maand krijgen de bewoners de milieupas op de mat, alleen daarmee kunnen de nieuwe afvalcontainers worden geopend voor het weggooien van afval. Nu is dat nog gratis, maar vanaf januari 2024 moet betaald worden voor het openen van de container. Kees van Willigen sprak over onrust over de milieupas. HIj sprak over bagger op straat en in sociale media. Kritiek op invoering was volgens hem wel voorspeld, maar volgens Van Willigen ging het los op sociale media met insinuaties en bedreigingen. Hij riep de wethouder op om actiever te communiceren en reacties op sociale media te monitoren.

Wethouder Mark de Boer liet weten dat het spannende weken zijn, maar tijdens zijn dagelijkse rond door de stad ziet hij meer bijplaatsingen.,,Het gaat vooral oom grof vuil, dat probleem bestaat al langer en komt door een klein groep mensen”. Waardlanden heeft vier handhavers en twee milieucoaches ingezet om een einde te maken aan de bijplaatsingen, zij beschikken ook over taalkaarten om uitleg te geven over het pasjessysteem. ,,Het eerste weekend zagen we ook veel bedrijfsafval en we hebben daar met de bedrijven over gesproken. We krijgen ook veel mails en telefoontjes.” Volgens de wethouder gaat het ook om de mentaliteit. ,,Het systeem zet geen zakken naast de afvalcontainers.”

Afvalscheiding

Overigens is er vanuit de stad niet alleen kritiek op de invoering van de pasjes, maar ook op het stoppen van de gescheiden inzameling. Marijke Vendel noemt het een schande dat nu alles bij elkaar wordt ingezameld. ,,Jaren netjes het plastic in de daarvoor  bestemde bak gedeponeerd en nu is bak plastic veranderd in restafval. In onze toegestuurde brief van de Waardlanden staat i.v.m. dat in flat- of bovenwoning vaak geen ruimte is om afval goed apart te houden. Dan is achteraf  scheiden beter dan niet scheiden. Dat gaan we ook doen met uw afval en daarom mag plastic - metalen en drankverpakkingen (pmd) en restafval samen weggegooid worden in de verzamelcontainer voor restafval bij u in de buurt.. Zover de mededeling van de Waardlanden over Pmd en restafval bij elkaar gooien.”

Verpakkingen

Vendel is verbaasd dat alles nu bij elkaar mag. ,,Ik zou erg benieuwd zijn hoe die scheiding in zijn werk gaat? Misschien net zo als de trein  die wekelijks uit Rome komt met hun afval? Ben benieuwd of dat ook al gescheiden is of hier in Nederland gedaan wordt? Ik weet zeker, dat ik niet alleen sta in mijn bezwaren over restafval en plastic etc. Je voelt je echt bij de neus genomen.” Ook ziet ze dat het afval zich opstapelt naast de afvalcontainers achter het Gorcums museum, bij de voormalige kerk in de Haarstraat en verder fietsend naar huis door de Gildenwijk.  ,,Ik heb wel een goede tip. Als de supermarkten nu eens een grote container bij hun winkel zetten, dat we daar het plastic waar we onze levensmiddelen, die in het plastic verkocht worden weer in terug kunnen gooien. Misschien gaan ze nu eens serieus denken hoe ze het kunnen verpakken”.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie