Afbeelding
Foto: Shutterstock

Een overkapping in je tuin? Dit zijn de opties

21 oktober 2021 om 07:17 Partnercontent

Nederland kent wispelturige zomers. Dat betekent dat we zelfs op de mooiste dagen rekening moeten houden met wind en regen. Is het herfst of lente? Dan is de kans op een druppel al helemaal aanwezig. Daarom kiezen veel mensen voor een overkapping in de tuin: een plek waar ze lekker droog kunnen zitten of staan, ook als het regent.

Een overkapping in de tuin kan veel doelen dienen. Misschien houd je van een sigaretje op z’n tijd en heb je graag een plek om droog te staan in de tuin. Of misschien wil je gewoon graag buiten zitten als het warm genoeg is, ook wanneer het een beetje regent. Misschien wil je wel een fijne werkplek of extra woonkamer realiseren in je tuin. De redenen zijn volop!

Keuze uit soorten overkappingen

Welke reden je ook hebt om een tuinoverkapping te willen: er zijn veel soorten en maten om uit te kiezen. Elk hebben een eigen prijskaartje, voor- en nadelen. Hier ontdek je meer over de verschillende opties waar je uit kunt kiezen.

Het simpele afdakje

Misschien wil je gewoon een overkapping waar je droog kunt zitten met een paar stoelen. Een soort luifel aan je pand bevestigd. Zo’n simpele overkapping kun je vaak nog zelf monteren ook en de prijs ligt relatief laag ten opzichte van andere opties.

Het nadeel van zo’n simpele, relatief kleine overkapping is dat je bij harde wind of zwaardere regen er alsnog weinig aan hebt. Daarvoor is zo’n dakje namelijk niet groot genoeg.Het heeft bovendien geen zijwanden, waardoor wind er zo onderdoor gaat. Dit is meer een oplossing voor mensen met een budget of die heel af en toe even buiten staan.

Veranda of ruime tuin overkapping

Een veranda is tegen het huis aangebouwd, en dat geldt ook voor veel tuinoverkappingen. Deze zijn vaak een stuk groter en bieden de ruimte om buiten te zitten met een eettafel of zithoek. Deze overkapping kun je eventueel aanvullen met schuifwanden van glas. Doe je deze dicht, dan ben je ook nog beschermd tegen wind en regen vanuit de tuin. Deze optie is natuurlijk duurder dan de simpele overkapping.

Een veranda geeft je simpelweg extra leefruimte wanneer het weer het toelaat. De termen veranda en tuin overkapping worden door elkaar gebruikt. In essentie betreft het een overkapping zonder zijwanden die als verlengde van je huis dient.

Een tuinkamer

Wil je een kantoorruimte maken, gasten kunnen ontvangen of een extra woonkamer realiseren? Dan moet je een tuinkamer hebben. Een tuinkamer staat op zichzelf en leunt dus niet op de gevel. Het is daarmee een duurdere optie maar ook eentje die je het meest veelzijdige resultaat geeft. Het kost je natuurlijk wel vierkante meters tuin dus houd daar rekening mee!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie