Afbeelding
Foto: Pexels

Hoe bescherm je een design als jouw intellectueel eigendom?

12 oktober 2021 om 07:14 Partnercontent

Wanneer je een uniek ontwerp hebt bedacht, wil je dat dit ontwerp van jou alleen blijft. Of het nu om het ontwerp van meubilair, gereedschap, een verpakking, een materiaal of een consumentenproduct is, jij kunt er mogelijk goed mee verdienen als je er het alleenrecht op verwerft. Dit is mogelijk met behulp van modelbescherming, dat je kunt bereiken door modelregistratie. We vertellen er meer over.

Vereisten om een model te registreren

De belangrijkste vereiste bij het registreren van een model om van het modelrecht gebruik te kunnen maken, is nieuwheid. Jouw ontwerp moet echt nieuw zijn en een eigen karakter hebben. Het design mag dan weer niet een vorm hebben die nodig is voor de functie van het ontwerp, om uit te sluiten dat je bijvoorbeeld een vierkant of rechthoekig venster om een raam als model kunt vastleggen. Je kunt je model registreren als je het nog niet aan het publiek hebt getoond twaalf maanden voor het deponeren. Is deze termijn al verstreken is, dan kun je nog gebruikmaken van het niet-geregistreerde Gemeenschapsmodel. Je krijgt dan drie jaar bescherming vanaf het moment dat je het model openbaar hebt gemaakt. Dit beschermt enkel tegen pure namaak. Registreer je je model wel binnen die termijn van 12 maanden, dan kun je er voor 25 jaar de rechten over krijgen.

Drie opties

Je kunt je modelbescherming op drie verschillende manieren vastleggen. Ten eerste is er het Benelux model. Dit is de goedkoopste optie, maar het levert enkel bescherming op in Nederland, België en Luxemburg. Dan is er het Gemeenschapsmodel voor Europese Bescherming. Dit kost wat mee, maar in relatieve zin is het goedkoper, omdat je er in één klap bescherming in de hele Europese Unie mee kunt krijgen. Als je gebruikmaakt van het Benelux model, heb je wel nog de mogelijkheid om binnen zes maanden na het deponeren ‘prioriteit’ in te roepen en de modelbescherming in andere landen wereldwijd te registreren. Dan krijgt jouw ontwerp met terugwerkende kracht vanaf de datum van het eerste depot bescherming in die andere landen.

Gevolgen modelregistratie

Heb je je ontwerp kunnen vastleggen, dan biedt het modelrecht bescherming die ervoor zorgt dat je binnen de periode waarin jouw recht geldt andere kunt verbieden om jouw ontwerp op wat voor manier dan ook te gebruiken zonder jouw toestemming. Wel kun je natuurlijk een licentie verlenen en er geld aan verdienen door een ander toegang te geven tot het gebruiken van jouw ontwerp.

Het kan dus erg interessant zijn om stappen te ondernemen om jouw ontwerp te registreren onder het modelrecht en zo modelbescherming te krijgen. 25 jaar bescherming is een lange tijd en biedt ruim de mogelijkheden om te profiteren van het exploiteren van jouw eigen design.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie