Afbeelding
Foto: Pixabay

Zijn zonnepanelen in trek bij de gemeente Gorinchem?

11 februari 2022 om 07:22 Partnercontent

Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Zo ook in Gorinchem. Daar profiteren sinds 2021 al ruim 1.484 huishoudens van zonne-energie. Gorinchem is een duidelijk voorbeeld van een gemeente waar de inwoners optimaal gebruik maken van de zon. Wanneer jij nog twijfelt, is het een goed idee om dit artikel verder te lezen. Wij vertellen je graag alles over zonnepanelen en wat de voordelen zijn van het huren van zonnepanelen.

Hoe ontstaat de prijs van zonnepanelen?

Het is de prijs van zonnepanelen die de meeste mensen tegenhoudt. Wij keken naar de samenstelling van de prijs en ontdekten dat de prijs als volgt is samengesteld:

  • Materialen: Het materiaal waarvan zonnepanelen gemaakt zijn is heel kostbaar. Het grootste bestanddeel is een dunne silicium plaat. Dit wordt via een bewerkelijk proces gemaakt. Vervolgens worden de panelen in een heel beperkte oplage geproduceerd. De materialen bepalen dus meer dan de helft van de prijs.    
  • Gebruik van steigers: De zonnepanelen worden geplaatst met behulp van een bouwsteiger die moet worden gehuurd. Dit wordt bij jou in rekening gebracht. Het is dan ook een belangrijk deel van de prijs.
  • Het arbeidsloon: De specialist die jouw zonnepanelen plaatst, is gecertificeerd en ook daar betaal jij voor. Het arbeidsloon bedraagt tussen €1.200,- en €1.600,-.     
  • De BTW: Deze bedraagt 21 procent van de totale aanschafprijs, maar dit bedrag kun je terugvorderen.
  • De kilometerkosten: Wanneer jij een leverancier van buiten Gorinchem huurt, betaal je voor de vervoerskosten.
  • Uiteindelijk vergt de aanschaf van zonnepanelen dus best een investering, maar gelukkig zijn er alternatieven.

Zonnepanelen huren

Niet genoeg geld om zonnepanelen te kopen? Door ze te huren kun je toch besparen op jouw energierekening. Hierbij leen je de zonnepanelen tegen een vast bedrag per maand. 

Bij het huren zijn de zonnepanelen niet in jouw bezit. Er is daarom geen sprake van een terugverdientijd. De winst die je maakt is de besparing op je energierekening zonder de huurprijs. Bespaar je bijvoorbeeld €100,- op je energierekening per maand, maar huur je de zonnepanelen voor €65,- per maand? Dan bespaar je in totaal direct €35,- per maand met deze constructie!

Rijksoverheid over zonne-energie

De Rijksoverheid stimuleert de productie van zonne-energie via subsidies en belastingvoordelen, omdat zonnepanelen relatief duur zijn. Er zijn regelingen voor grote projecten van bedrijven en voor mensen die zonnepanelen op hun eigen dak of op een dak in de buurt willen leggen. De overhoud bouwt de financiële ondersteuning de komende jaren langzaam af. Deze wordt lager omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden.  De overheid wil wel dat het aantrekkelijk blijft om zonnepanelen aan te schaffen.

advertentie
advertentie