Artist Impression van het theater in het Merwedekanaal
Artist Impression van het theater in het Merwedekanaal MOVE Development

‘Theater aan het Water’ dreigt buiten de boot te vallen

2 december 2021 om 11:07 Podiumkunsten

GORINCHEM Met de bespreking in de raad over een mogelijke Europese aanbesteding voor een nieuwe exploitant voor de Nieuwe Doelen, lijkt het plan van Move voor een theater op het water een stille dood te sterven.

Frans Verweij van Move is daar zeer teleurgesteld. ,,Graag hadden wij, samen met een aantal experts, ons plan aan de raad willen toelichten en u willen informeren over de ontwikkelingen op theatergebied en de mogelijke juridische kaders. We hebben hiervoor helaas geen gelegenheid gehad”, zo schrijft hij aan de raadsleden. Eerder liet Move uitzoeken of het juridisch wel correct is dat voor een Europese aanbesteding wordt gekozen. Bovendien is het volgens Move niet verplicht en tevens hoogst ongebruikelijk om de exploitatie van een theater zo aan te besteden. Dat is in Nederland zelfs nog nooit op die manier gebeurt. Ook is een Europese aanbesteding tijdrovend en kostbaar, terwijl de uitkomst onzeker is. 

In het voorstel van Move wordt de huidige Nieuwe Doelen omgevormd tot huisvesting en wordt in het Merwedekanaal een drijvend theater geplaatst. Daarmee zou de gemeente Gorinchem zeven miljoen euro besparen die ze niet hoeft uit te geven voor een ‘oplapbeurt’, zoals Move de verbouw noemt. Indien de gemeente kiest voor een Europese aanbesteding kan het plan voor het Theater op het Water daar niet ingepast worden, omdat het theater aan de Haarstraat het uitgangspunt is van de aanbesteding. 

,,De tot nu toe gevolgde werkwijze is voor ons als indiener zeer teleurstellend en chaotisch verlopen, waarbij voorbij is gegaan aan de wettelijke procedures. Tot op heden hebben wij geen antwoord op onze brieven hieromtrent aan het college van B&W gehad”, zo stelt Verweij in zijn brief. Inmiddels heeft hij met diverse raadsleden gesproken. ,,Ik had alle plannen ook wel willen inzien, misschien zaten daar nog mooie ideeen bij. Ook raadsleden wilden die plannen inzien en dat kan juridisch echt wel. Waarom houden ze geen expositie van alle plannen en betrekken ze de stad niet bij de plannen?” Verweij wacht de discussie in de commissie en de raad met spanning af. ,,Wij hadden een leuk cadeautje voor de gemeente, we wilden ze ontzorgen, maar ze willen het niet eens uitpakken. Terwijl Gorinchem een schouwburg zeker een schouwburg kan gebruiken”. Of hij na een besluit over de aanbesteding formeel een schadeclaim ingaat dienen, neemt hij nog in overweging. ,,We gaan natuurlijk niet trekken aan een dood paard”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie