Dicky van Veen
Dicky van Veen Prive collectie
Lijsttrekkersinterview

Stadsbelang zet in op alle Gorcumers

5 maart 2022 om 11:30 Politiek

GORINCHEM Dicky van Veen is een nieuw gezicht in politiek Gorinchem. Zijn partij Stadsbelang wil zich inzetten voor iedere Gorcumer. Lees ook zijn reacties op onze vijf stellingen. 

,,Wij willen ons straks inzetten voor iedere Gorcumer, uit alle lagen van de bevolking. We hebben nu een hele nieuwe kandidatenlijst en staan helemaal fris in de politiek. We hebben geen last van een angstcultuur of van verwijten over en weer tussen partijen. Laat je niet monddood maken, niemand mag met angst in de gemeenteraad zitten. De kracht van Stadsbelang is dat we een lijst hebben met 23 goede kandidaten die veel kiezers aan ons kunnen binden. We willen ook mensen die normaal niet stemmen, verleiden om op ons te stemmen.”

Sloop de Nieuwe Doelen en bouw elders nieuw theater

,,Wij zijn voor behoud van de Nieuwe Doelen, het is te gemakkelijk om het te slopen. Het is onderdeel van de Gorinchemse geschiedenis en het zorgt voor het behoud van bezoekers aan de binnenstad. Het is mooi als bezoekers aan het theater ook vooraf of na een voorstelling de horeca in de binnenstad bezoeken. Wij willen het groot podium dus graag behouden, we kunnen niet zonder cultuur. Het is ook een plek voor scholen, voor uitvoeringen en zo zijn er legio voorbeelden. Cultuur verbindt en met de Nieuwe Doelen maak je een dubbelslag met de horeca.”

Windmolens langs de rivier zijn een verrijking voor de skyline van Gorinchem

,,Wij zijn absoluut tegen windmolens. We hebben ook de 500 meter motie ingebracht zodat er geen molens komen op Gorinchem-Osst. We zijn ook tegen verdere verkenning op Avelingen. We zijn de mooiste vestingstad van Nederland, straks komt je vanuit Brabant naar de stad en kijk je tegen die windturbines. Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de flora en fauna, slagschaduw en naar de gevolgen voor je gezondheid. Windmolens zijn subsidieslurpers als je kijkt naar de terugverdientijd. In Gorinchem waait het ook niet veel ,je kunt beter kiezen voor offshore op zee. Kijk naar alternatieven zoals zonnepanelen op alle gemeentelijke gebouwen, maar innovaties. Maak Avelingen liever levendiger voor recreatie”. 

Opvanglocatie asielzoekers in het oude belastingkantoor moet zo snel mogelijk dicht

,,Wij zijn voorstander om te stoppen met de opvang in het belastingkantoor en kiezen voor kleinschalige opvang tot maximaal vijftig mensen. Iedere Gorcummer heeft het recht om fijn te wonen. De Gildenwijk is al heel divers, eerst was de opvang voor een half jaar, maar nu voor een jaar. Als die mensen zich vervelen gaan ze rondlopen, ze komen ook vaak uit een oorlogsgebied. Maak van het belastingkantoor appartementen, we hebben een groot woningtekort 

Leg ook bij verkoop bestaande woningen een bewoningsplicht op

,,Een bewoningsplicht is niet de enige oplossing, het gaat om de lange termijn. We breiden uit over de vleugels van de stad, zoals aan de Schelluinsestraat met meer dan 800 woningen, ook aan de Arkelsedijk komen woningen. Zorg ook voor meer doorstroming. Verder transformeren in de binnenstad winkels tot woningen en kunnen we leegstaande panden in alle wijken ombouwen tot woningen. Kijk naar de oude MAVO in de Haarwijk, daar heeft de gemeente heel veel grond, ga daar creatief mee om. Misschien nieuwbouw met erfpacht.”

Maak parkeren in de binnenstad gratis om ondernemers te compenseren voor lockdown

,,Wij zijn niet voor gratis parkeren, we hebben in de binnenstad een groot parkeerprobleem. Als je het gratis maakt, krijg je nog meer parkeerdruk. We breiden nu de parkeergarage Kweeklust uit. Op sommige plaatsen is de bezettingsgraad te laag, zoals bij het station. Bedenk iets met pendelbusjes naar de stad of fietsverhuur. Verder kun je aan de rand van de stad P + R locaties aanleggen en ook dar pendelbusjes inzetten. Misschien kun je ook parkeerplaatsen meer flexibel inzetten, zoals parkeerplaatsen voor gehandicapten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie