Niels van Santen is lijsttrekker voor de VVD
Niels van Santen is lijsttrekker voor de VVD Jan Noorlandt

VVD wil betere bereikbaarheid én meer bouwen

7 maart 2022 om 11:31 Politiek

GORINCHEM - Niels van Santen wil als VVD lijsttrekker meer aandacht voor woningbouw en bereikbaarheid. Lees ook zijn reactie op vijf stellingen die de redactie hem voorlegt. 

,,Speerpunt voor de VVD is woningbouw in combinatie met bereikbaarheid, zo krijg je een stad waar het fijn wonen en werken is. Denk aan de verkeersontsluiting Noord, bruggen, bredere fietspaden en de bereikbaarheid van een aantrekkelijke binnenstad. Zo vinden we het plan voor ‘Warenhuis Gorinchem’ fantastisch. Juist dat soort initiatieven willen we omarmen en in een breder perspectief zien. Gorinchem is een fijne stad, maar we willen het nog beter maken.”

Sloop de Nieuwe Doelen en bouw elders nieuw theater

,,De beloofde oplossing voor De Nieuwe Doelen is er niet. Een groot podium is niet aan de huidige locatie gebonden, het gaat ons niet om die plek, maar om het beste plan. In ons verkiezingsprogramma pleiten we voor een groot podium, dat is van toegevoegde waarde voor onze stad. Daar hoort wel een sluitende businesscase bij. We willen cultuur in de stad behouden en zijn voorstander van een cultuurfonds om (podium)kunst en cultuureducatie te stimuleren. Dat geldt niet alleen voor het theater, maar ook andere kunstvormen. Wij zien het liefst beide, zowel een groot podium èn een cultuurfonds, voor de toekomst van kunsten in Gorinchem.”

Windmolens langs de rivier zijn een verrijking voor de skyline van Gorinchem

,,Nee, alsjeblieft niet. Het klimaat gaat ons zeker aan het hart en we moeten echt iets doen om klimaatverandering tegen te gaan. Kijk liever naar wind op zee om het op te lossen. In onze stad zijn we goed in zon op daken. We zijn een gemeente met een kleine oppervlakte en hebben heel veel daken, zowel bij woningen als de platte daken bij bedrijven. Windmolens bij Avelingen zijn schadelijk voor zowel de natuur, als wonen en werken door slagschaduw en gehoorschade. We hoeven ook niet haantje de voorste te zijn, we krijgen nu twee windmolens op Groote Haar. Verder zien we meer in nieuwe technieken zoals aquathermie, dat past beter bij de ligging aan de rivier.”

De opvanglocatie asielzoekers in het oude belastingkantoor moet snel dicht

,,De communicatie rondom opvang in het oude belastingkantoor kon beter. Het pand is in nu eigendom van het COA, dus kunnen we er als gemeente weinig mee. Gorinchem heeft haar rol gepakt in de afgelopen jaren, als het om opvang gaat. Het is tijd dat de handschoen ook door andere gemeenten wordt opgepakt. Zeker nu! Overal in het land worden opvangplekken gezocht. Op de lange termijn willen we echt een woonontwikkeling op die plek.”

Leg ook bij verkoop bestaande woningen een bewoningsplicht op

,,De woonplicht is echt een druppel op een gloeiende plaat. Wij zien veel meer in het ombouwen van leegstaande (bedrijfs) panden tot woningen of de mogelijkheid om een verdieping op bestaande woningen te bouwen. Nieuwbouw aan de Lingeoevers is goed, maar wel in combinatie met bereikbaarheid. Misschien kunnen we op termijn ook bouwen aan de Schelluinsestraat. We willen starters een kans geven en voorkomen dat woningen worden opgekocht, ook willen we scheef wonen tegengaan. Maar bij een bewoningsplicht heb je onwijs veel uitzonderingen, daarmee ga je de crisis niet oplossen.”

Maak parkeren in de binnenstad gratis om ondernemers te compenseren voor lockdown

,,Dat is een lastige keuze, je moet ook rekening houden met bewoners en bestaande parkeervergunningen. Het is meer een verkiezingsstunt die nooit wordt doorgezet. De VVD ziet meer heil in citymarketing en het ‘warenhuis van de stad’. We moeten bezoek aan de stad niet laten afhangen van gratis parkeren, maar proberen ook op andere manieren bezoekers te trekken. Via onze veerdiensten en bijvoorbeeld betere fietsvoorzieningen zoals bredere fietspaden. Goede citymarketing werkt beter dan gratis parkeren”.

advertentie
advertentie