Ook in de stad wordt geprotesteerd tegen de komst van windturbines op Avelingen
Ook in de stad wordt geprotesteerd tegen de komst van windturbines op Avelingen Hannie Visser-Kieboom

Spandoek tegen windmolens is stemmingmakerij en leidt tot ‘Nimby houding’

7 maart 2022 om 16:43 Politiek

GORINCHEM  Het spandoek tegen windenergie op de rotonde bij de Langebrug is stemmingmakerij en roept op tot een ‘Nimby houding’.  Dat is de strekking van reacties die de redactie ontving op berichtgeving hierover vorige week in de Stad Gorinchem.

,,Er wordt een levensgrote, digitale landschapsfoto getoond om mensen schrik aan te jagen. Je ziet de skyline van Gorkum met een molen, de Sint-Jan en dan een hele grote windmolen. Het roept een stemming op van ‘onze prachtige vestingstad wordt helemaal verpest’. De windturbines komen bij een industriegebied te staan met de grijze blokkendoos van Vreugdenhil en niet in de vestingstad”, zo stelt Saskia Knijft. Ook laat ze weten dat katten een grotere bedreiging voor vogels zijn dan windmolens. ,,Ik vind het spandoek reactionair. Alles moet bij het oude blijven, want vroeger was het beter. Er mag zo min mogelijk veranderen aan het landschap. Maar innovaties en veranderingen horen bij het leven en niets ziet er meer uit als 100 jaar geleden. En als de turbines nu niet komen, komen ze later wel, want de toekomst houd je toch niet tegen. De noodzaak haalt ons wel in.”


BEZORGDE BURGER André de Wilde schrijft als bezorgde burger een brief aan de gemeenteraad. ,,Op het spandoek ook namen van partijen die tegen windmolens op Gorinchems grondgebied zijn. Lees je echter hun partijprogramma dan blijkt dat een aantal partijen heel genuanceerd over het plaatsen van windmolens te denken.” De Wilde vindt dat de raad in meerderheid een grote fout heeft gemaakt door bij de ondertekening van de RES akkoord te gaan met zoekgebieden in de gemeente Gorinchem, terwijl Molenlanden geen windmolens wilde. ,,Iedereen kan begrijpen dat op Gorinchems grondgebied geen plaats is voor zo’n groot aantal molens. Toen na wat protesten van de stichting Tegenwind een streep ging door de windmolens is oostelijk gebied langs de A 15 heeft de raad zichzelf klemgezet, toen bleef alleen Avelingen nog over.” 

Op de site van stichting Tegenwind staat dat er voldoende alternatieven zijn: zonnepanelen, warmtenetten en isolatiefondsen, De Wilde bestrijdt dat. ,,Dit zijn natuurlijk geen alternatieven voor opwekken van energie door 12 windmolens. Ik hoop dat de partijen beseffen welke grote verantwoordelijkheid zij dragen om klimaatverandering het hoofd te bieden. Een Nimby houding draagt hier niet aan bij.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie