Vorig jaar kreeg Gorinchem haar eerste regenboogbankje, rechts wethouder Eelke Kraaijeveld
Vorig jaar kreeg Gorinchem haar eerste regenboogbankje, rechts wethouder Eelke Kraaijeveld Hannie Visser-Kieboom

Gemeenteraad wil meer bankjes in de stad

Politiek

[GORINCHEM] De gemeenteraad wil meer bankjes in de stad. Kees van Willigen van Democraten Gorinchem diende daarvoor een motie in tijdens de behandeling van de Perspectiefnota. Hij noemde aanvankelijk nog 25 extra bankjes voor een bedrag van 50.000 euro.

De bankjes moeten wandelaars meer zitgelegenheid bieden in de buitenlucht, zeker sinds corona is wandelen populairder geworden. Bankjes zijn ook een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en bieden mensen die slecht ter been zijn de mogelijkheid even te rusten,  zo schreef Van Willigen in zijn motie. Van Willigen pleit niet voor standaard bankjes, maar doet daarvoor een beroep op in de stad aanwezige creativiteit, zoals scholen, werkvoorziening en dagbestedingen. De bankjes kunnen overal worden geplaatst op plekken waar veel gewandeld en gefietst wordt. PvdA raadslid Jack Oostrum pleitte zelfs voor een regenboogbankje in iedere wijk. 

HANGJONGEREN Wethouder Joost van der Geest stond sympathiek tegenover meer bankjes, bij seniorenwoningen zou dat zelfs een picknicktafel kunnen zijn. ,,Wel hebben veel bewoners angst voor de komst van hangjongeren”, zo liet hij de raad weten. Ook Everdien Hamann (Gorcum Actief) wees op die angst. Zo werden in het plan voor de gedenkplaats van de Martelaren van Gorcum het bankje op verzoek van omwonenden geschrapt. Ook bij de herinrichting na sloop in de Gildenwijk bleken buurtbewoners niet blij met bankjes. Toch stemde de raad uiteindelijk unaniem in met meer bankjes in de stad. Wel pas nadat Democraten Gorinchem het aantal bankjes en het bedrag van 50.000 euro uit de motie schrapte. In plaats daarvan is het college gevraagd bij de begrotingsbehandeling in het najaar zelf met een voorstel te komen. 

advertentie
advertentie