Ook in de stad wordt geprotesteerd tegen de komst van windturbines op Avelingen
Ook in de stad wordt geprotesteerd tegen de komst van windturbines op Avelingen Hannie Visser-Kieboom

Onduidelijkheid over windenergie beheerst debat over coalitieakkoord

11 juli 2022 om 08:30 Politiek

GORINCHEM  Democraten Gorinchem liet donderdagavond bij de eerste bespreking van het nieuwe coalitieakkoord weten dat ze nog moet wennen aan haar oppositierol. Raadslid Pierre Schefferlie was veruit het meest fel in het debat, maar ook PvdA, CDA en D66 lieten zich niet onbetuigd. Samen lieten ze weten weinig nieuw beleid te zien in het akkoord, dat pas in september uitgebreider wordt besproken.

Opmerkelijk was het debat rond windenergie, in het nieuwe coalitieakkoord schreven SP, VVD, Gorcum Actief, CU/SGP en Stadsbelang dat ze ‘het huidige bod op windenergie samen met de gemeente Molenlanden en Waterschap Rivierenland wil herijken’. Voorwaarden voor wind zijn draagvlak, afstandsnormen en wet- en regelgeving.  Nergens werd opgetekend dat de windmolens daarmee taboe zijn. ,,We kunnen het bod van RES 1.0 ook niet zomaar skippen”, zo liet Everdien Hamann weten tijdens de perspresentatie van het akkoord. In het bod van de RES (Regionale Energiestrategie) 1.0 staan windturbines ingetekend op Avelingen. 

WEGGEWAAID Zowel D66, CDA als Democraten Gorinchem verweten de nieuwe coalitie vaagheid in hun standpunt over windenergie. ,,Het is een vaag akkoord zonder echte keuzes. Vaagheid rond prangende vraagstukken zoals windmolens. Waarom zijn partijen daar nu niet klip en klaar over, nu blijft u steken in ambtelijke vaagheden rond herijking van het bod op windenergie”, zo vroeg D66 raadslid Ilhan Tekir aan de coalitiepartijen. CDA’er Joost van der Geest wees op het spandoek tegen windenergie waar de vijf coalitiepartijen in verkiezingstijd hun naam onder hadden gezet. ,,We lezen geen hard nee in het akkoord, maar een vage tekst. Staat de RES ambitie nu nog wel overeind?”, zo vroeg hij zich af. Pierre Schefferlie wees eveneens op de windturbines. ,,Tijdens de verkiezingen waren de windturbines een one issue, maar in het akkoord wordt het woord volledig vermeden. Was het niet fier geweest om uit te spreken dat u geen windturbines op Avelingen wilt? Die duidelijkheid is in het akkoord weggewaaid.”  Schefferlie richtte zich daarbij specifiek op Gorcum Aktief. ,,Wat heeft u belemmert  om de duidelijkheid in het akkoord op te nemen?” 

HERIJKING Tijdens de raadsvergadering ging vooral Everdien Hamann fel in op de vragen over de windturbines, waarbij vooral Pierre Schefferlie de volle laag kreeg ,,Er komen geen windmolens op Avelingen, daar is geen draagvlak voor bij inwoners, bij bedrijven en bij de buren. De scheepvaart is woest over het hele plan windpark Avelingen.” Ze noemde daarbij het woord ‘herijking’ een rot woord. ,,De vorige coalitie heeft zoveel akkoorden gesloten met zoveel andere overheden, het is lomp om te zeggen dat het bod van tafel moet. dat doet men niet in bestuurlijk Nederland.” Ook CU/SGP liet weten dat ze tegen windmolens bij natuurgebied Avelingen blijven. Johan Klein (Stadsbelang) hield nog een slag om de arm. Hij liet weten dat windmolens niet de voorkeur hebben van Stadsbelang, maar dat zijn partij wel realistisch wil zijn. In september spreken partijen uitgebreider over het nieuwe coalitieakkoord. 

advertentie
advertentie