Minima kunnen tot 31 december energietoeslag aanvragen bij de gemeente
Minima kunnen tot 31 december energietoeslag aanvragen bij de gemeente pixabay.com

Half miljoen euro extra voor energietoeslag tot 130 % bijstandsniveau

2 oktober 2022 om 11:51 Politiek

GORINCHEM De gemeente Gorinchem verwacht meer dan drie miljoen uit te keren aan de energietoeslag voor minder draagkrachtigen. Zo heeft Avres reeds 1857 aanvragen à 1300 euro toegekend en zijn 459 aanvragen in behandeling. Voor 115 aanvragen moet de afhandeling nog worden gestart, ook worden nog steeds aanvragen ingediend. Dat kan tot 31 december van dit jaar. Volgens de wethouder ontvangt Avres bovengemiddeld veel aanvragen voor de toeslag. 

Tijdens de raadsvergadering deed CU/SGP raadslid Anselm Krol navraag bij wethouder Marjo Molengraaf over de uitkering van de energietoeslag. Het Rijk keerde een bedrag van 1.754.000 euro uit aan Gorinchem voor de toeslag, dat bedrag is niet toereikend voor alle aanvragen die de gemeente ontving. Wel liet wethouder Marjo Molengraaf weten dat ze verwacht dat vanuit het Rijk het budget wordt aangevuld. Verder besloot de raad bij de behandeling van de Perspectiefnota in juni om de grens om in aanmerking te komen voor regelingen voor minima op te trekken tot 130 procent van het bijstandsniveau, daarmee komt een grotere groep minima in aanmerking voor de toeslag. Ook op 8 september sprak de raad haar zorgen uit over de categorie minima tot 130 procent die in aanmerking komen voor de regeling. 

NAAR VOREN  HALEN Op 20 oktober neemt de raad daar een besluit over, op voorhand wil de gemeente een half miljoen euro extra voor reserveren. ,,In overleg Avres gaat het altijd om maatwerk, dat kan zijn in de vorm van budgethulp. in 2023 mogen minima opnieuw energietoeslag aanvragen, dat is zelfs naar voren gehaald. Zo kunnen mensen daar nu al vijfhonderd euro van aanvragen. Want ondanks de energietoeslag en het prijsplafond dat vanaf november is afgesproken, zijn mensen nog wel met een gat”, zo stelde de wethouder. Wie in 2022 de toeslag van vijfhonderd euro aanvraagt, krijgt dan in 2023 achthonderd euro uitgekeerd. ,,Maar niemand kan garanderen dat we iedereen uit de schulden houden”, aldus de wethouder. Gezien de urgentie van het toekennen van de energietoeslagen tot 130 procent wordt het raadsvoorstel direct in de raadsvergadering geagendeerd en wordt volstaan met een schriftelijke vragenronde op commissie niveau

MEER MINIMA PvdA raadslid Ali Kocak vroeg de wethouder om coulant om te gaan met de datum van 31 december van dit jaar. Die toezegging deed de wethouder net als voor mensen die net een paar tientjes teveel verdienen. ,,Avres heeft nu al veel meer minima in beeld door het aanvragen van de energietoeslag, het water staat hen nu echt aan de lippen. Als ze een aanvraag indienen, worden ze ook gewezen op alle andere toeslagen.” Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) waarschuwde de wethouder dat het niet zal lukken om iedereen uit de schulden te houden. ,,Wij krijgen nu al vervelende mails van mensen die er net boven zitten en zich geen raad weten met die bedragen.” Het optrekken tot 130 procent van de minima en de stijgng van de bijstand met tien procent maakt het volgens wehouder Molengraaf wel een ‘ingewikkelde’ toestand. ,,Maar we willen zoveel mogeliljk mensen helpen om hier doorheen te komen.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie