Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Sinterklaas

24 april 2023 om 14:51 Sinterklaas Wat staat daar nou?

Het was voor mij het leukste nieuws van de week. Of, laat ik eerlijk zijn, misschien zelfs wel van het jaar. Sinterklaas, de enige echte, komt zaterdag 18 november naar Gorinchem. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik het de nieuwslezer op Radio 2 hoorde zeggen. Direct appte ik mijn dochter die over enkele weken gaat bevallen van ons eerste kleinkind. ,,Regel 18 november maar vast vrij. Sinterklaas komt! En wij gaan kijken.” Dat het toekomstige kleinkind, dat tegen die tijd een maand of vijf oud zal zijn, nog geen enkele boodschap heeft aan de Goedheiligman en zijn Pieten is slechts een detail. Gelukkig deelt mijn dochter mijn enthousiasme als het gaat om de enige echte Sinterklaas en de datum werd dan direct met koeienletters in haar agenda opgeschreven. Zo, die afspraak staat vast!

Ja, ik geef het toe: ik geloof nog in Sinterklaas. Ik vind het met recht het allerleukste kinderfeest dat er bestaat. En dat terwijl we het eigenlijk nooit echt heel groots hebben gevierd. Maar toch, de magie van het verhaal vind ik schitterend. Mijn kinderen hebben ook nooit van mij gehoord dat de beste man niet zou bestaan. (Is dat überhaupt zo?) En al hun argumenten die zijn bestaan in twijfel trekken, waar alle kinderen op een zekere leeftijd mee gaan komen, heb ik altijd weerlegd. Sommige ouders beweren dat ik mijn kinderen jarenlang bewust hebt voorgelogen. Iets wat volgens hen pedagogisch gezien ‘not done’ is. Maar, is het liegen als je zelf overtuigd bent van het bestaan van een echte Sinterklaas?

De rest van de dag val ik niet alleen mijn dochter lastig met het heugelijke nieuws. Iedereen die ik tegenkom en enigszins ken moet het horen: Sinterklaas komt naar Gorinchem. Bij de meeste mensen verscheen er een grote glimlach op het gezicht zodra ze het hoorden. En ook op Facebook werd er vooral positief gereageerd op het nieuws. Natuurlijk is er altijd een ‘mopperpiet’ die het nieuws waarschijnlijk nog een plekje moet geven. Ik raad hem aan daar zo snel mogelijk een begin mee te maken; want Sinterklaas houdt daar niet van. Dus, tenzij je hoopt op een enkele reis Spanje, zou ik maar voorzichtig zijn met dat gemopper.

In 1989 kwam Sinterklaas, de enige echte, ook al eens naar Gorinchem. Ik bevond mij toen in een fase van mijn leven waarin zelfs ik het bestaan van de Goedheiligman enigszins in twijfel trok. Ik was 13 jaar oud en dacht het allemaal wel zo’n beetje te weten. Aan de intocht heb ik dan ook geen actievere herinnering, maar ik kan me de grote camera’s en de vele kabels die over de straten lagen nog levendig herinneren. En Aart Staartjes natuurlijk. Ach, die Aart! Zoals hij de intocht jarenlang aan elkaar heeft gepraat, dat heeft niemand anders nog kunnen evenaren.

Ik weet in ieder geval wat mij te doen staat op 18 november. Ik ga naar de intocht van Sinterklaas kijken. Live bij de Lingehaven of thuis op de bank voor de televisie! Mijn aftelkalender hangt al klaar!

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie