Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Zomerfeest

13 maart 2023 om 16:33 Column Wat staat daar nou?

Deze week valt mijn oog op de oproep van het Zomerfeest op de Groenmarkt. Er worden anekdotes en foto’s gezocht ter ere van het 40-jarig jubileum. Met name uit de periode 1983-2008 ontbreekt het de organisatie aan beeldmateriaal in het archief.

Als vanzelf denk ik terug aan mijn eigen ervaringen met het Zomerfeest op de Groenmarkt. Het Zomerfeest, dat vroeger op de Grote Markt werd gevierd, is er al zo’n beetje mijn hele leven. Aan die eerste jaren heb ik geen actieve herinnering meer, maar naar mate ik ouder werd, werd het een steeds belangrijker onderdeel van mijn zomervakantie.

Voor het eerst met vrienden en vriendinnen ‘uit’ onder toezicht oog van enkele ouders die aan de andere kant van het plein stonden. Meeblèren met de artiesten die je soms helemaal niet zo leuk vond, maar hé het is Zomerfeest, dus dat is helemaal niet zo belangrijk. En dat is al die jaren dat ik het Zomerfeest bezocht altijd zo gebleven. De muziek was maar bijzaak. Het ging vooral om de ontmoeting. Bijkletsen na een lange vakantie, vrienden van lang geleden weer zien. Een fijne afsluiter van de zomervakantie; nog even en het ‘echte leven’ ging weer van start. Zelfs mijn vrijgezellenfeest en dat van mijn “bijna-man’ werd gezamenlijk afgesloten op de Groenmarkt.

Toen ik zelf kinderen kreeg, sleepte ik ze al op jonge leeftijd mee naar het Zomerfeest. Spelletjes spelen op de zaterdag. En als ze iets ouder waren met elkaar naar de optredens. Op papa’s nek meezingen met de artiesten die je kende van tv. Op een gegeven moment gingen mijn kinderen meer hun eigen weg. Niet meer op papa’s nek, maar zo ver mogelijk van pap en mam vandaan met hun vrienden en vriendinnen tegen de dranghekken ‘aangeplakt’ om zo dicht mogelijk bij de artiesten te kunnen zijn.

En natuurlijk denk ik ook terug aan het Zomerfeest in 2007. Je weet wel, toen er een bommelding was. Enkele duizenden bezoekers van het Zomerfeest en tientallen bewoners werden tegen middernacht uit de binnenstad geleid nadat de politie op het dak van het museum een verdacht pakketje had gevonden. Uiteindelijk bleek het geen bom, maar een onderdeel van de expositie die op dat moment in het Gorcums Museum te zien was. Zelf stond ik destijds niet op het plein, ik zat thuis met een twee kleine kinderen op bed.

Ik moet eerlijk zeggen, de laatste jaren is het Zomerfeest op de Groenmarkt geen onderdeel meer van mijn zomervakantie. Ik kan me eigenlijk niet goed meer herinneren wanneer ik voor het laatste geweest ben. Toch blijf ik groot fan van het Zomerfeest op de Groenmarkt. Voor mij is het onlosmakelijk verbonden aan opgroeien in Gorinchem. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar al die anekdotes en foto’s die hopelijk opgestuurd gaan worden. Als er een tentoonstelling komt over 40 jaar Zomerfeest op de Groenmarkt ga ik er in ieder geval zeker naar toe! En misschien pak ik deze zomer ook weer eens een avondje mee. Ben benieuwd wie ik allemaal tegenkom.

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie