Overzicht van bouwplannen van Poort6 in de stad
Overzicht van bouwplannen van Poort6 in de stad Poort6

Poort6 zoekt plekken in de stad om te bouwen

8 oktober 2021 om 12:15 Wonen

GORINCHEM In de Gildenwijk worden de komende jaren veel werkzaamheden uitgevoerd. Zo wordt een warmtenet aangelegd en gaat Poort6 woningen aan de Wijnkoperstraat slopen. Na de sloop wordt een mix van huur- en koopwoningen teruggebouwd. Ook zoekt Poort6 plekken in de stad om te kunnen bouwen. 

Donderdagavond kreeg de raad uitleg over de grotere bouwprojecten in de stad, eerder al maakte de raadsleden op de fiets een excursie door de stad langs enkele projecten. Veel projecten worden door Poort6 uitgevoerd. De woningcorporatie bouwt de komende jaren 380 nieuwbouwwoningen, dat is inclusief 120 woningen ter compensatie van woningen die ze wil verkopen. Een deel van de extra woningen wil Poort6 bouwen door verder te verdichten in de woonwijken. Verder worden 1600 woningen opgeknapt en energiezuiniger gemaakt voor energielabel B. In de Gildenwijk worden 1200 woningen aangesloten op het warmtenet. Ook heeft Poort6 de ambitie om 3400 woningen te voorzien van zonnepanelen.

KOOPWONINGEN Na de sloop van woningen aan de Wijnkoperstraat moet een mix van huur- en koopwoningen worden teruggebouwd. Poort6 doet dit in uitruil van grond met projectontwikkelaars in Gorinchem-Oost, om zo een betere mix van huur en koop in zowel de Gildenwijk als Gorinchem-Oost te krijgen. Aan de Van Zomerenlaan wordt in 2022 gestart met de bouw 76 nieuwe woningen, deze moeten in 2023 klaar zijn. In de Haarwijk wil Poort6 ook aan de Van Goghstraat 130 nieuwe woningen bouwen. De portiekwoningen aan de Johan van Egmondstraat blijven nog een jaar of vijf staan, alvorens ze worden gesloopt. Hoewel Poort6 zoekt naar mogelijkheden voor verdichting, opteert ze niet voor hoogbouw maar juist voor eengezinswoningen.

VERHUURDERSHEFFING SP raadslid Eva Dansen vroeg Poort6 of door alle bouwplannen wel voldoende goedkope woningen overblijven voor de lage inkomens. Directeur bestuurder Marije Buursink van Poort6 verzekerde haar dat daar terdege rekening mee gehouden worden, mogelijk zelfs door de huur van bestaande woningen te verlagen. Een wens die Buursink ook heeft, mocht de verhuurdersheffing daadwerkelijk worden afgeschaft. Dat liet ze raadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP) weten die zich onterecht rijk rekende. Door stijging van de WOZ waarde van het woningbezit blijft van die meevaller niet veel over. Rutger van Breemen (Groen Links) sprak vooral zijn zorg uit over de leefbaarheid door de vele bouwplannen in de Gildenwijk. Verder riep Buursink de raad op vooral te zorgen voor plekken in de stad om te bouwen.

Overzicht van alle bouwplannen in de stad
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie