Gezond LeefstijlcoachingLaura van Heuvengezondleefstijlcoaching.nlinfo@gezondleefstijlcoaching.nl
Gezond LeefstijlcoachingLaura van Heuvengezondleefstijlcoaching.nlinfo@gezondleefstijlcoaching.nl Gezond Leefstijlcoaching
De Specialist

Gedragsverandering voor leefstijl met Gezond Leefstijlcoaching

21 juli 2021 om 12:39 Zakelijk

Meer dan de helft van de Nederlanders is te zwaar. Een deel valt succesvol af, een ander deel vindt het wel prima en de rest jojoot van dieet naar dieet. Voor de mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij een gezonde leefstijl, kan een leefstijlcoach uitkomst bieden. 

Laura van Heuven (25) is podotherapeut en sinds januari afgestudeerd als leefstijlcoach. ,,Als podotherapeut kwam ik regelmatig mensen tegen met diabetes type 2. De oorzaak daarvan is meestal overgewicht en deze vorm kan vaak verholpen worden door aan het gewicht en de leefstijl te werken. Ik let zelf bewust op mijn voeding, heb affiniteit met sporten en het leek me mooi om mensen met die kennis ook te kunnen begeleiden. Mijn werkgever bood me de kans om de opleiding tot leefstijlcoach te volgen. Die heb ik met beide handen aangepakt.”

Laura coacht mensen met een traject van twee jaar; het CooL-traject, wat een gecombineerde leefstijlinterventie is. Daarbij werken deelnemers, samen met een leefstijlcoach, toe naar een gezondere leefstijl. Het traject begint met een intake om te kijken hoe de motivatie is en of het proces en de begeleider passen bij de hulpvraag. Vervolgens start de basisfase; het leven wordt onder de loep genomen en waar nodig worden er dingen veranderd. Hoeveel beweegt men, hoeveel eet men? Vaak hebben mensen daar zelf een te positief beeld van. Door te monitoren, komen vaak al wat punten van aandacht naar boven waaraan we kunnen werken. Daarna komt de onderhoudsfase; het in stand houden van nieuwe gewoonten. Tijdens groepssessies wordt gepraat over voeding, beweging, slapen, spanning en ervaringen. Daarin ondersteunt men elkaar. Tijdens individuele sessies wordt ingegaan op persoonlijke doelen en de vragen die er spelen. Gedragsverandering gaat in kleine stappen. Het duurt gemiddeld zestig dagen voordat gedragsverandering tot stand komt. De belangrijkste vragen hierbij zijn: wat zou je anders willen zien en hoe kunnen we dat bereiken? Op deze manier kunnen we stapsgewijs de kwaliteit van de gezondheid en het leven verbeteren. Doordat het een langdurig traject is, kan ik mensen ook echt coachen vanuit een vertrouwensband. Ze moeten het zelf doen, maar de sessies en het contact kunnen net de stok achter de deur zijn. Het is mooi om mensen te zien groeien en hun levenshouding te zien veranderen. Ik vind het moedig en knap als ze zichzelf op deze manier kunnen helpen!”

De leefstijlcoach is bereikbaar via een verwijzing van de huisarts of praktijkondersteuner en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. ,,Volwassenen komen in aanmerking bij een BMI van 25 of hoger, waarbij risico’s als hart- en vaatziekten of diabetes ontstaan. Het traject is niet per se gericht op alleen afvallen, maar ook bijvoorbeeld voor stoppen met roken, beter om te kunnen gaan met stress of beter te kunnen slapen. Een voorwaarde is wel dat iemand zelf al gemotiveerd is om aan de gezondheid te werken.”

advertentie
advertentie